Baba Lybeck älskar idrott, havet och att lära sig nytt

Text: Betty Marschan
Foto: Iiris Sjöblad
Artikel publicerad: 28.02.2023

Baba Lybeck har gjort mycket i sitt liv. Hon är känd från tv-nyheter och underhållningsprogram. Hon jobbar som journalist, programledare och producent. Lybeck gillar också idrott och tävlar i tyngdlyftning.

Ville du bli journalist redan som barn?

– Jo, det var min dröm tidigt. Redan när vi gjorde arbetspraktik i högstadiet sökte jag jobb på Yle för att få bekanta mig med journalistarbetet.

I början jobbade du mycket med musikprogram. Vilken musiker har varit bäst att intervjua?

– Det är svårt att säga, de har varit så många. Ofta är rockmusiker besvärliga att intervjua. I synnerhet om de är mycket kända. Men en trevlig erfarenhet var Red Hot Chili Peppers -bandet. De var besvärliga men resultatet blev bra trots allt.

Du har också jobbat på tv-nyheterna. Är det ett tungt jobb?

– Det är ett ganska stressigt jobb. Som nyhetsreporter måste man ofta sätta sig in i stora och invecklade händelser och förenkla dem så att tittarna förstår vad som är viktigt. Det är inte alltid lätt.Nyheterna handlar också ofta om olyckor och tragedier. Dessutom skall nyheter berättas genast och det gör att man som reporter alltid har lite bråttom.

Du jobbar också som programledare. Vad betyder det och hur förbereder du dig för jobben?

– Jag har varit programledare för flera olika sorters TV-program. Jag modererar också evenemang och seminarier. Som programledare och moderator är det min uppgift att föra programmet framåt. Jag välkomnar tittarna eller gästerna, berättar vad programmet eller evenemanget ska handla om och berättar vilka som ska uppträda.

– Ibland intervjuar jag människor eller drar en paneldiskussion där många människor deltar. Till slut är det min uppgift att tacka alla deltagare och avsluta programmet.

– Jag förbereder mig ofta noggrant genom att sätt mig in i ämnet. Jag läser bakgrundsartiklar och annat material. Sedan skriver jag ett manuskript. Ofta sker det överraskningar under programmet. Då får man improvisera. Det är alltid roligt.

Får du jobba på svenska också eller är det mest på finska?

– Mest jobbar jag på finska eller engelska. Även med svenska gäster, är språket oftast engelska. Det är tråkigt. Jag skulle helst använda mitt modersmål svenska.

Motion är viktigt för dig. Vilka idrottsgrenar är dina favoriter?

– Jag har alltid motionerat aktivt. Det började med löpning. Med tiden började jag delta i maratonlopp. Senare blev det triathlon som består av simning, cykling och löpning. Jag har också dansat och tränat girya, alltså tyngder med handtag. Senast har jag tränat tyngdlyftning. Jag gillar alla idrottsgrenar, särskilt om jag kan lära mig något nytt.

Du har tävlat och klarat dig jättebra i tyngdlyftning. Du vann EM-guld i Polen hösten 2022, grattis! Hur mycket tränar du?

– Jag började träna tyngdlyftning när jag fyllde 52 år. Ju äldre man blir, desto viktigare är det med styrketräning eftersom musklerna blir svagare med åldern. Man kan hjälpa sina muskler att hållas starka längre genom att träna musklerna. Man kan börja med styrketräningen som hur gammal som helst. Det är alltid nyttigt. Jag tränar tyngdlyft två gånger i veckan.

Vilka är dina kommande tävlingar i tyngdlyftning?

– Nu på våren tänkte jag delta i finska mästerskapen i april och i Europa-mästerskapen i maj. Om det går bra, deltar jag även i världsmästerskapen.

Är du sträng med dig själv?

– När det gäller idrotten är jag inte sträng med mig själv. Idrott och motion är mitt sätt att sköta om mig både fysiskt och mentalt. När det handlar om mitt arbete, är jag ofta väldigt sträng och kritisk.

Vad jobbar du nu med?

– Jag har ett eget produktionsbolag. Dessutom drar jag seminarier och evenemang samt skriver texter på beställning. Just nu håller jag på med en biografi, alltså en bok om en känd persons liv.

Vilka är dina framtidsdrömmar och framtidsplaner?

– Jag är ganska nöjd med allt som sker just nu. Jag försöker leva i nuet och inte titta alltför mycket framåt. Jag drömmer om att kunna koncentrera mig mera på böcker och texter, eftersom jag studerat litteratur på universitet.

Du är en kändis, är det jobbigt eller är det trevligt?

– Kändisskapet påverkar sällan mitt liv. Ibland känner folk igen mig på gatan eller i affären men det brukar alltid vara trevligt. Under mina år i TV:n har jag fått massor med respons av tittarna. Det mesta har varit snällt, men ibland har responsen varit osaklig och direkt elak. Responsen har blivit värre i och med de sociala medierna. Ibland är det svårt att förstå, varför människor måste vara så elaka mot varandra.

Du gör så väldigt många olika saker – hur hinner du med allt?

– När jag brinner för något, ordnar jag tid för det. Det är ganska många saker jag brinner för. Jag tar en sak åt gången.

VEM?

Ålder: 56 år
Bostadsort: Helsingfors
Födelseort: Pargas
Familj: Man och två vuxna barn
Yrke: Journalist, producent och moderator
Hobbyer: Litteratur och läsning samt allt som har med hav och idrott att göra
Favoritmat: Allt!
Viktigt för mig i livet är: Min familj

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)