Blod behövs varje dag inom sjukvården

Text: Petri Kiuttu
Foto: Finlands Röda Kors Blodtjänst, Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.10.2020

Många viktiga läkemedel produceras i laboratorium. Men inga laboratorium kan producera blod. Därför behöver sjukhusen vanliga människors hjälp. I Finland sköter Röda Korsets Blodtjänst om att det finns blod på sjukhus för dem som behöver.

Blod behövs i stora operationer och vid vård av vissa sjukdomar. Blod är också viktigt för människor som råkat ut för en olycka och förlorat mycket av sitt eget blod. Bebisar som föds för tidigt behöver ibland extra blod. En del läkemedel tillverkas också av blod.

Vem kan ge blod?

Den som vill ge blod ska vara frisk och känna att den mår bra. Blodgivaren ska vara mellan 18 och 70 år gammal. Blodgivaren måste väga minst 50 kilo och högst 200 kilo.

Man kan ge blod oberoende av vilken blodgrupp man har. Eftersom det nu bor många med afrikanskt ursprung i Finland behövs också blodgivare med afrikanskt ursprung. Det beror på att vissa blodgrupper är vanligare bland personer från Afrika.

Det finns olika sorters blodgrupper

De vanligaste blodgrupperna i Finland är A+, O+ och B+. Blodgrupper är grupper av blodtyper som grundar sig på de röda blodkropparnas samt blodplasmans antikroppars egenskaper.

Olika människor hör till olika blodgrupper. En blodgrupp är inte bättre än en annan. Blodgrupperna har inte betydelse för en persons hälsa.

Det går att ge blod trots coronakrisen

Även om vi nu lever i en ovanlig tid med corona är det möjligt att ge blod.

På Blodtjänsten säger man att det faktiskt är viktigt att donera blod också nu.

– Varje år behöver 40 000 patienters blodprodukter. Blod kan inte ersättas med mediciner. Därför är det viktigt att frivilliga ger blod, berättar Blodtjänstens kommunikatör Iira Hartikainen.

– Varje vardag behöver blodtjänsten 800 donatorer. Då finns det tillräckligt med blod i lager. Lyckligtvis brukar tillräckligt många ge blod.

 

Mera information om Blodtjänsten finns på webben på adressen www.blodtjanst.fi

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)