Böcker om människor och känslor

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.05.2020

Kjell Westö älskar att skriva. När en bok blivit färdig börjar han genast skriva på nästa. En av hans kändaste romaner, Där vi en gång gått, finns också som lättläst.

Kjell Westö är en finlandssvensk författare. Hans böcker har översatts till över 20 språk och har också blivit till teater och film. Hösten 2020 kommer hans åttonde roman ut. Han skriver också dikter, noveller och kolumner.

Hur blev du författare?

– Jag älskade att skriva uppsatser i skolan men tyckte också om sport och musik. Jag ville jobba som musiker eller journalist, trodde jag. Men småningom skrev jag mera och mera. Jag skrev sångtexter, artiklar, dikter och noveller. Ändå kände jag mig inte som en riktig författare förrän jag publicerat mina 4-5 första böcker.

– Min mamma hade en historia från min barndom: En regnig höstdag, åtta år gammal, satt jag vid köksbordet och skrev i ett ruthäfte. ”Vad gör du?”, frågade mamma. ”Jag skriver en roman”, svarade jag. Kanske jag ändå redan som barn visste att jag skulle bli författare.

Vad handlar dina böcker om?

– Mina böcker handlar om människor och relationer. Jag skriver om vänskap och svek, kärlek och hat. Jag är också intresserad av hur människor klarar av stora förändringar som till exempel krig och ekonomiska svårigheter.

Finns dina böckers människor på riktigt?

– Nej. Jag skriver inte om mitt eget liv eller människor jag känner. Ibland kan någon känd person finnas med i boken men aldrig som huvudroll.

Hur ser din arbetsdag ut?

– Jag försöker leva hälsosamt, motionera, sova tillräckligt och hålla en bra dygnsrytm. Jag skriver på dagen och sover på natten. Jag är mera kreativ då jag sköter om mig. Men helt exakta tider har jag inte. Ibland börjar jag till exempel skriva klockan åtta på morgonen, ibland först klockan 11.

– Det är svårt att växla mellan bokens värld och riktiga livet. Jag lever in mig väldigt intensivt i bokens värld. Ibland tänker jag dygnet runt på den berättelse jag skriver på. Men vardagen måste fungera. Därför gör jag annat också. Jag tycker bland annat om att idrotta och fiska havsöring.

Hur länge tar det för dig att skriva en bok?

– Först får jag en idé. Den kan jag fundera på och söka material till i några år. Jag kallar det för idé-fasen. Att skriva färdigt en bok efter idé-fasen tar 1–2 år. Allt som allt jobbar jag alltså med en och samma bok i 3–6 år.

– Jag skriver på en bok i taget. Men när en bok är färdig har jag i allmänhet redan idén till följande. I augusti 2020 ges min nästa bok ut. Den heter Tritonus – en skärgårdsberättelse. Jag började jobba på den i oktober 2016. Den har alltså tagit ungefär 4 år att få färdig.

Hurdant språk använder du?

– I början av min karriär skrev jag mera frodigt, mångordigt. Men med åldern har jag börjat uppskatta enkelhet, med mera betydelse mellan raderna. Mitt språk förändrades för ungefär 10 år sedan. Jag vill nu ge plats för det som inte sägs i ord, för dolda tankar. Men precision har alltid varit viktigt, att hitta exakt rätt ord för det jag vill säga.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)