Borgå år en gammal stad

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 08.12.2016

Borgå är en av Finlands äldsta städer. Staden ligger på Finlands sydkust, 50 kilometer öster om Helsingfors.

Borgå ligger vid en gammal handelsplats. Varorna transporterades längs ån. På den kulle som kallas Borgbacken fanns en borg på medeltiden. Stadens namn kommer från orden borg och å.

Borgå fick stadsrättigheter år 1380, staden är alltså över 600 år gammal. Människor bosatte sig på den här platsen ännu tidigare, redan på 1200-talet.

Lantdagen hölls i Borgå

På 1800-talet stod Borgå värd för en händelse som var viktig för hela Finland. Här hölls den första lantdagen år 1809. Då deltog den ryska kejsaren Alexander.

Lantdagen ledde till att Finland blev ryskt storfurstendöme och fick rätt att bestämma vissa saker själv. Finland fick bland annat hålla kvar sin religion och många lagar från den svenska tiden.

Lantdagen öppnades i Borgå domkyrka som är stadens mest kända byggnad. Man höll också möten i rådhuset som nu är museum och i Borgå gymnasium som nu är Domkapitlet.

Alla dessa byggnader finns i gamla stan. Det är det området med gamla hus och smala gator de flesta turister vill se. Staden tar emot över en miljon turister varje år.

Många kulturpersoner

Flera kulturpersoner har bott i Borgå. Kändast är kanske Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Han var förutom författare också lärare i Borgå gymnasium. Också Runebergs fru Fredrika Runeberg var författare. Runebergs hem står kvar och fungerar i dag som museum.

Andra kända kulturpersoner är konstnären Albert Edelfelt och skulptören Ville Vallgren. Författaren Tove Jansson hade sitt sommarställe i Borgå. Filmregissören Klaus Härö är borgåbo och där bor också sångerskan Chisu.

Många finländare har kommit i kontakt med laktrits och andra godsaker från Borgå. De tillverkas i godisfabriken Brunberg som grundades redan 1871.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)