Bra julklappar ger lång glädje

Text: Eeva Grönstrand
Foto: Eeva Grönstrand
Artikel publicerad: 20.12.2017

Julgubben har bråttom nu. Mitt i julbrådskan gav han ändå en intervju till LL-Bladet.

Hur många snälla barn finns det i Finland?

– Tomtarna har berättat att det finns mycket mera snälla än stygga barn. Och också de stygga blir snälla när man kittlar dem tillräckligt. Men däremot går det inte att göra stygga vuxna snälla genom att kittla dem. Vanligen blir de vuxna som är stygga företagsledare eller politiker. De allra styggaste kan till och med bli presidenter, fast bara utomlands.

Hurdan är en bra julklapp?

– En gåva man har glädje av länge är den bästa julklappen. Till exempel sagoböcker är bra eftersom man kan läsa dem med föräldrarna många gånger.

– Också gåvor man kan använda på många sätt är bra. Till exempel en ylletröja man har gjort själv är en bra present. Man kan använda den i tio år och sedan riva upp den. Av garnet från tröjan kan man sticka sockor, mössor och vantar som man kan använda de följande tio åren.

Hurdan är en dålig gåva?

– Dyra och onödiga prylar är dåliga gåvor. En leksak som är dyr, har högt ljud och som man inte kan leka med är till exempel en dålig gåva. Skivor med dålig musik rekommenderar jag inte heller.

Hurdana julgåvor önskar julgubben själv?

– När jag var ung önskade jag en helikopter, rymdraketer och sånt. Och jag fick ju sådana, för jag är ändå julgubben! Nu brukar jag önska mjuka paket eftersom jag är över 500 år. Jag uppskattar särskilt ylletröjor som min fru julgumman har stickat.

– Jag brukar använda ylletröjorna i tio år. Sedan river julgumman upp tröjorna och stickar sockor till tomtarna av garnet. Också vi måste ju spara på något sätt. Annars räcker inte pengarna till julklappar till alla barnen. Tomtarna brukar gnälla över det här, men det kan inte hjälpas. Tomtarna måste lyda julgubben, annars får de inte ens sockor.

Vad har julgubben för hobbyer?

– Jag tycker mycket om olika slags handarbeten, till exempel träslöjd. På sommaren tillverkar jag allt möjligt nödvändigt, som träskor och träben som passar i skorna.

– Jag tycker också om scoutverksamhet. Scouterna hjälper tomtarna när de spionerar på barnen bakom fönstren. Ibland låter tomtarna scouterna helt ta över det här jobbet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)