Coronaviruset gjorde att nästan alla kunder försvann

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 08.06.2020

Aila Soliman är företagare inom ekologisk hårvård och kosmetika. Hon har en egen frisörsalong i centrum av Helsingfors. Hon säger att den här våren har varit mycket ovanlig på grund av coronaviruset.

När förändrades situationen för er?

– Det var måndagen den 16 mars. Telefonen började ringa och nästan alla kunder avbokade. Ingen ville komma och fixa håret. Några flyttade sina bokade tider framåt, andra avbokade helt.

Har ni haft salongen öppen eller stängd den här våren?

– Vi har haft salongen öppen hela tiden, men bara tre dagar i veckan om vi har haft kunder.

Hur har coronavåren påverkat ditt företag ekonomiskt?

– Det har påverkat mycket. I april hade vi väldigt mycket mindre omsättning än vanligt, hela 70 procent mindre. Ett vanligt år är april en bra månad. Många vill fixa sitt hår på våren. I år var det annorlunda.

Har du varit rädd för att förlora företaget?

– Först blev jag rädd och funderade om coronaviruset betyder slutet för hela vår värld. Allting var nytt och man visst inte hur länge begränsningarna skulle fortsätta. Hela gatan här som är full av butiker var tyst och tom. Då var jag orolig.

– Jag jobbar själv som frisör och har tre frisörer och en kosmetolog som jobbar här som självständiga företagare. Trots att inkomsterna har varit mycket sämre nu, har jag ändå utgifter. Jag ska till exempel betala hyra för den här lokalen. Som tur är har mitt företag också försäljning av schampo och andra vårdprodukter på nätet. Den försäljningen har fortsatt och det har hjälpt mig.

Har du gjort några ändringar för att få ekonomin att gå ihop?

– Jag har tvingats spara. Jag har inte köpt in lika många produkter och varor som jag brukar.

Har kunderna nu börjat komma tillbaka?

– Ja. Ännu i maj var det många som inte ville komma. Men nu i juni när regeringen har minskat på begränsningarna är det många som bokar tid igen. Många kunder säger att de vill komma på behandling för att skämma bort sig själva efter den jobbiga våren.

– Säkert tar det ännu tid innan allt är som vanligt. Många människor är ännu försiktiga. Vi får hoppas att det inte kommer någon ny våg med coronasmitta och nya begränsningar senare.

Gör ni något på nytt sätt här i salongen?

– I april och maj var oftast bara en person per gång på jobb här. Det var alltså bara en kund och en frisör som träffades. På så sätt var det inte stor risk att sprida coronasmitta. Om kunderna vill använder vi ansiktsmask och handskar. Naturligtvis städar och desinfekterar vi också ordentligt.

Finns det någonting bra med coronan?

– Nej det tror jag inte. Men folk vet nu att det är viktigt med handhygien. Det har lett till mindre spridning av vanlig flunsa. Det är ju en bra sak.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)