Cosplay är Helenas hobby

Text: Matti Välimäki
Foto: Mikael Peltomaa
Artikel publicerad: 14.02.2019

Helena Alajärvi i Nådendal har vunnit finska mästerskapet i cosplay. Det är en hobby där man klär ut sig till olika fantasifigurer.

Helena berättar att det till en början var vanligt att klä ut sig till rollfigurer ur japanska manga- eller anime-serier.

– Idag är det många som hellre väljer västerländska rollfigurer, till exempel ur olika spel.

I Finland gör cosplayarna sina dräkter själv.

– Jag har till exempel gjort figurer ur mitt favoritspel Guildwars II. Det är ett nätspel som utspelar sig i en fantasivärld. Där kämpar man bland annat mot drakar.

Hantverk och skapande

Helena berättar att det krävs både hantverkskunnande och uppfinningsrikedom för att göra dräkterna.

– Först har jag bara en tecknad bild av figuren. Sedan börjar jag fundera hur jag kan skapa dräkten. Det är vanligt att man behöver många olika slags tyger.

– Ibland kan figuren också ha något slags pansardräkt. Det kan man bygga av plast som man formar genom att värma upp. Det är ett stort jobb att skapa cosplay-dräkten.

– Det är vanligt att det tar två eller till och med fyra månader att skapa en dräkt. Helena är van att använda symaskin. Hon har studerat inredning och jobbat som försäljare i en affär som säljer maskeraddräkter. Just nu jobbar Helena i en elektronikaffär.

Bästa dräkten vinner

Den som sysslar med cosplay skapar vanligen sin dräkt för att kunna använda den i tävlingar eller vid evenemang där andra cosplayare träffas.

I tävlingar finns en jury med domare som väljer den bästa dräkten. Domarna tittar också på hur den tävlande rör sig och lever sig in i sin rollfigur.

Helena har klarat sig bra i tävlingar. Hon vann finska mästerskapet i cosplay 2015.

– Till den tävlingen gjorde jag en Dragonborn-figurs kostym. Det var mycket jobb. Jag fick min idé i ett sent skede och det blev bråttom att sy dräkten.

Men vad händer med de fina dräkterna efter att de har använts en gång i en tävling?

– En del dräkter sparar jag. Andra dräkter sprättar jag upp och använder materialet till nya dräkter.

– En del enkla dräkter kan jag använda flera gånger vid olika evenemang där jag träffar mina vänner. Jag tävlar ändå inte flera gånger i samma dräkt.

Träffar nya människor

Helena berättar att hobbyn cosplay har gett henne mycket.

– Jag har fått många kompisar med samma intresse.

– När jag vann finska mästerskapet fick jag dessutom representera Finland i cosplay-tävlingar i Sverige och Portugal.

Vad tänker folk som inte själva sysslar med cosplay om den här hobbyn?

– Först undrar folk varför jag vill klä ut mig till en tecknad figur. Men sedan när de förstår att jag också själv gör dräkten tycker de att det är fint. I Finland uppskattar man hantverk, säger Helena Alajärvi.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)