Dani är en rekordbra tullhund

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 22.04.2015

Tullhunden Dani är en mästare på att hitta gömda rusmedel. Nyligen gjorde han sitt tusende fynd.

Dani, vad har du för utbildning?

– Jag fick komma till min nuvarande familj med Mika Niemimaa redan när jag var sju veckor gammal. Då började min grundskolning. När jag var ett år gammal började min specialistutbildning. Då fick jag lära mig nosa upp olika typer av narkotika.

Var jobbar du?

– Jag jobbar på flygplatsen i Vanda. Där nosar jag på resenärernas resväskor. Men jag nosar också på brev och paket som skickas med flyg. Jobbar du ensam eller har du många kollegor? – Här på flygplatsen är vi sammanlagt sju hundar. De flesta är skolade till att nosa upp narkotika men det finns också hundar som nosar efter pengar eller tobak. I hela landet är vi sammanlagt 45 tullhundar.

Måste man vara av någon särskild ras för att få bli tullhund?

– Nej, men många av oss är labradorer. Nästan alla är något slags fågelhund. Det beror på att vi av naturen tycker om att leta upp ett byte och sedan stanna där och visa husse eller matte vad vi har hittat.

Vad tycker du om ditt arbete?

– Jag tycker väldigt mycket om mitt arbete. Det är roligt att leta efter lukter jag har lärt mig söka. När jag hittar något stannar jag vid den väska eller det paket där det finns något särskilt. Sen kommer min husse tullinspektören Mika Nieminen och vi leker en stund.

Du har redan nosat upp narkotika tusen gånger. Ingen annan hund i Finland har hittat förbjudna medel så många gånger. Varför är du så bra?

– Mika säger att jag är så duktig därför att jag är så nyfiken och så ivrig. Jag jobbar gärna och mycket. I år har jag redan hunnit med 39 fynd. För mig är jobbet som en rolig lek.

Hur långa arbetsdagar har du?

– Jag har oregelbundna arbetstider. Jag jobbar alltid tillsammans med Mika, så mina arbetsturer hänger ihop med hans. Min arbetstur kan vara tio timmar lång, men jag får ta många pauser under dagen. Ibland måste jag också jobba på natten.

Hurdan lön får du för ditt arbete?

– Jag får faktiskt ingen penninglön. Men jag får mat och så betalar staten för mina veterinär-räkningar. Jag får också fysioterapi och massage om det behövs.

Vilken är din favoriträtt?

– Jag tycker väldigt mycket om grisöron och makaronilåda. Men oftast äter jag vanlig hundmat.

Du är nu 7 år gammal och fyller 8 år i höst. När blir du pensionerad?

– Jag är i bra form och ännu full av arbetslust. Många tullhundar blir pensionerade när de är åtta år gamla, men jag ska försöka jobba ett par år till.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)