Dans är fest för själen

Foto: FNB-Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.05.2016

Dansaren Minna Tervamäki jobbade som dansare på Nationalbaletten i över 20 år. Hon var  stjärndansare. I dag gör Tervamäki koreografier, det vill säga hon planerar och regisserar dansföreställningar. Hon föreläser också om att möta förändringar och övervinna sina rädslor.

Varför är dans viktigt för människor?

– När en människa dansar få hon kontakt med sin egen kropp. Dans hör till människans urhistoria. Redan för mycket länge sedan dansade urfolken tillsammans. Rytmen finns djupt i människorna. Dans är rörelse i takt med musik, men det påverkar också hjärnan positivt. När man dansar i par är det mera än att uttrycka sig själv, då känner man starkt närhet, beröring och mötet med en annan människa.

När visste du att du ville bli dansare?

– Som barn dansade jag hela tiden. Jag tror att en del av oss har ett behov att röra sig i takt med musiken. Men det var inte jag utan mamma som föreslog att jag skulle börja dansa balett när jag var fyra år.

Vad vill du säga till yngre dansare?

– Dans är en fantastisk gren. Den innehåller en otrolig massa olika stilar och sätt att uttrycka sig. Dans är en fin hobby för både kropp och själ. Det är ändå ovanligt att dansen blir ett yrke. Det krävs både talang och väldigt mycket arbete för att man ska bli riktigt bra.

Du är pensionerad från baletten. Vad gör du nu?

– Jag uppträder väldigt mycket. Jag tränar fortfarande i operahuset på morgnarna.  Jag samarbetar med många människor, bland annat med musiker. I maj ger vi oss ut på turné ända till Kina med Kimmo Pohjonen. Jag samarbetar också med konstnären Hannaleena Heiska. Vi kombinerar dans och bildkonst. Det verket ska visas på Emma, museet för modern konst, i Esbo i november.

– Dessutom föreläser jag för olika grupper om välmående. Människan behöver ha bra fysisk kondition, men hon behöver också sömn, avslappning, positiva tankar och bra mat.

Vad gör en människa lycklig?

– Lycka är inget bestående känslotillstånd. Jag är själv en känslig människa och mina känslor varierar fast jag i grunden är lycklig. För att kunna vara lycklig krävs flexibilitet, vilja att lösa problem och en positiv relation till sig själv. Man får vara krävande, men man ska inte slå ner sig själv. Och så ska man komma ihåg att uppmärksamma andra människor och kommentera när de gör något bra!

Rör du dig på annat sätt än genom dans?

– I stan rör jag mig oftast med cykel. Jag sköter också om min kropp med en egen metod. Hemma tränar jag musklerna med vikter. Det finns många slags dans jag skulle vilja syssla med, men jag har ännu inte hunnit.

Hur kopplar du av?

– Jag läser en bra roman eller en tidskrift om vetenskap. Jag tycker om att läsa sånt som får mig att tänka.

1 svar på ”Dans är fest för själen”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)