Det är vår gemensamma sak att hålla miljön ren

Text: Jenni Saarilahti
Foto: Jenni Saarilahti
Artikel publicerad: 24.11.2022

Tuula-Maria Ahonen hoppas att alla plockar upp minst ett skräp varje dag. Det här kan kännas som lite, men det kan ha stor betydelse.

Tuula-Maria Ahonen startade kampanjen Ett skräp om dagen för mer än 20 år sedan. Den här kampanjen eller rörelsen är känd i flera länder. Var och en kan delta på sitt eget sätt.

När Ahonen var barn bodde hon i Övertorneå. Där var naturen ren och det fanns inte rosk som skräpade.

Senare flyttade Ahonen till Helsingfors och bildade familj. I slutet av 1990-talet var hon på sandstranden i Helsingfors med sin familj. Då upptäckte hon att där fanns mycket skräp.

– Jag måste säga till mina flickor att ta på sig skorna. Det kändes tråkigt. Jag ville att mina barn ska få leva i en ren miljö utan skräp, så som jag hade det när jag var barn, säger Ahonen.

Ahonen tänkte då att miljön blir ren om alla plockar upp minst ett skräp varje dag. Hon startade kampanjen Ett skräp om dagen. Hennes man fixade nätsidor för kampanjen.

Först spred sig informationen om kampanjen till olika delar av Finland och sedan till andra länder. Nu finns den här rörelsen i många länder.

– Skräp är ett problem överallt. Därför brukar min dotter säga att vi måste vara aktiva i hela världen, säger Ahonen.

Många sätt att delta

Idag har rörelsen Ett skräp om dagen verksamhet av olika slag. Tuula-Maria Ahonen håller workshopar där deltagarna tillverkar små skräpbehållare av gamla medicinburkar.

I en sådan liten behållare ryms till exempel tobaksfimpar.

Ahonen har själv alltid med sig sådana skräpbehållare. När någon röker brukar hon ge en liten skräpbehållare till rökaren.

– Många rökare brukar bli förvånade när de får skräpbehållaren. Efter en stund brukar de ändå tacka, säger hon.

Ahonen har fått mycket beröm för sin verksamhet. Presidenterna Tarja Halonen och Sauli Niinistö har bjudit in henne till presidentens slott som tack för det arbete hon har gjort för vår miljö.

Den senaste tiden har Ahonen och hennes bekanta plockat skräp i närheten av metrostationen i Hertonäs i Helsingfors.

– Förr fanns det verkligt mycket skräp vid metrostationen. En man tackade oss nyligen och sade att det är så snyggt nuförtiden, berättar Ahonen.

På en del orter ordnas det utflykter där man samlar skräp. Man kan också ordna sådana utflykter själv, kanske tillsammans med någon kompis. Många brukar också samla skräp ensamma, till exempel på vägen till jobbet.

Skräpplockande kan till och med rädda liv

Godispapper, plastpåsar, tobaksfimpar. Skräpet är inte bara fult, utan det kan också vara farligt.

– Tobaksfimpar är skadliga för miljön och därför farligt skräp. Fimparna förmultnar långsamt och är därför skadliga länge. Djur kan äta tobaksfimpar som innehåller gift och bli sjuka eller till och med dö. En fimp som inte är ordentligt släckt kan dessutom orsaka en eldsvåda, inomhus eller ute i naturen.

Genom att plocka upp tobaksfimpar kan man alltså till och med rädda liv, säger Ahonen.

– Metallringarna på öl- och läskburkar är små men farliga skräp. Ringen kan till exempel fastna runt en fågels näbb. Då kan fågeln varken äta eller dricka, utan den dör långsamt. Du gör alltså en god gärning om du plockar upp dessa ringar i naturen, säger Ahonen.

Mera information om Ett skräp om dagen finns på rörelsens egna hemsidor på internet www.roskapaivassa.net/svenska.htm.

Det finns också en Facebook-grupp som heter Litter Movement / Roska päivässä-liike.

I en liten miniatyrskräpbehållare kan man sätta tobaksfimpar och annat smått skräp.
Det viktiga är att behållaren har ett lock som hålls bra fast.

Så kan man börja plocka skräp!

• Ta med små plastpåsar när du går ut. Då kan du lätt plocka skräpet i påsarna. Med hjälp av en påse kan du också plocka upp skräp utan att smutsa ner dina fingrar.

• Gör ett miniskräpkärl. Du kan be att få lämpliga burkar från en diabetesförening eller kanske i en fotobutik. • Ordna en utflykt där ni plockar skräp tillsammans. Be några kompisar komma med eller fråga en lärare eller personal om ni kan plocka skräp tillsammans.

• Köp eller låna en skräptång, alltså en skräpplockare. Järnaffärer säljer skräpplockare och man kan också låna sådana på många bibliotek. Om ditt bibliotek inte har någon skräpplockare kan du be dem skaffa sådana.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)