Det finns hönshus med bara tuppar

Text: Anni Reilä
Foto: Anni Reilä
Artikel publicerad: 27.09.2022

Den 29-åriga Helina Ääri i Masku byggde ett hönshus. Nu bor fyra tuppar i hönshuset. Där finns inga hönor alls.

Du byggde ett hönshus. Hur var det?

– Det tog längre än jag hade trott. Och det var svårare än jag hade trott. Jag hade tidigare byggt ett litet skjul av trä, ett cykelskjul och några möbler. Men jag hade aldrig byggt något så här stort förut.

– Jag byggde hönshuset tillsammans med min mamma. Vi läste mycket i böcker och tidningar där det fanns råd om hur man bygger.

– Vi började bygga i juli i fjol. I februari i år flyttade tupparna in. Det tog mer än ett halvår för oss att bygga.

Hurdana djur är tupparna?

– Tupparna är mycket sociala. De är flockdjur. Därför kan man inte ha bara en ensam tupp. Det måste finnas flera. Man kan förstås också ha en tupp och några hönor.

– Tupparna är nyfikna och de vill lära sig nya saker. De tycker också om att utforska sin omgivning. De kacklar och gal när de talar. Tupparna vill vara med överallt. Tupparna är också ofta ganska modiga.

Hurdana är just dina tuppar?

– Jag har fyra tuppar: Kaptenen, Hipsu, Pulu och Aamu. Kaptenen är mycket lugn. Hipsu tycker om att vara i människors famn. Han tycker om att bli smekt. Pulu är ganska rädd av sig, han kan någon gång hacka en människa. Aamu är livlig och pratar mycket. Han tycker om att vara med.

Helena Ääri och tupparna brukar träna på olika konster tillsammans. På bilden är det Hipsu som visar vad han kan.

Hur är det att ha de här tupparna?

– När jag är tillsammans med tupparna blir jag lugn och glad. Jag har alltid sällskap när jag har tupparna. Men ibland är det krävande att ha tuppar. Så är det till exempel när tupparna strider eller blir sjuka.

– Jag är mycket tillsammans med mina tuppar. Jag leker och äter tillsammans med dem. Vi är ute tillsammans och ibland lär vi oss olika konster.

Vanligen finns det också hönor i hönshuset. Varför har du bara tuppar?

– Människor vill ofta få ägg om de har hönshus. Därför finns det vanligen många hönor och bara ett par tuppar i hönshuset.

– Om det finns många tuppar och hönor kan tupparna börja strida om hönorna. Om det finns bara tuppar och tillräckligt med rum brukar tupparna inte strida med varandra.

– Det föds lika många tuppar som hönor. Därför finns det många hemlösa tuppar och man kan få en tupp till och med gratis. Men ändå är det inte många som vill ha tuppar. Om ingen tar hand om tupparna dödas de. Därför bestämde jag att jag bara tar tuppar, som annars hade dött.

Hur fungerar en flock med bara tuppar?

– Vanligen fungerar en flock med bara tuppar bra. Fast det kan ta lite tid innan de vänjer sig. Alla tuppar kommer kanske inte så bra överens med andra tuppar.

Vad säger du till människor som drömmer om ett eget hönshus?

– Ta inte hönor som är så förädlade att de är sjuka. Om hönorna värper väldigt mycket så har de också ofta problem med hälsan. Det är bättre att skaffa hönor av lantras, eller andra raser som är friska. Jag tycker också det är bra att ta sådana hönor och tuppar som annars kanske skulle dödas.

– Hönorna och tupparna behöver ganska mycket utrymme. Och de måste ha möjlighet att vara utomhus. Man ska dessutom tänka på att höns kan leva i 15 år.

Vad är bäst med tupparna?

– De doftar gott och är verkligt mjuka. En del av mina tuppar vill gärna vara i famnen. Jag tycker det är underbart att ta en tupp i famnen och smeka den. Jag tycker om att det finns både människor och tuppar i min familj.

Tupparna äter gärna blåbär direkt från blåbärsriset.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)