Du kan göra din dörrkrans själv

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 19.12.2018

En vacker dörrkrans hör till jultraditionerna för många. Det finns fina kransar att köpa men man kan också göra kransen själv.

Ett tiotal damer har samlats till en kurs där man får lära sig göra dörrkransar av granris. Trädgårdslärare Kirsi Tuominen är lärare på kursen. Hon har med sig långa vidjor av vide och flera säckar med granris. Av det här materialet ska kursdeltagarna tillverka dörrkransar.

Någon deltagare undrar om det ska lyckas. Kirsi säger att det nog ska gå bra. Hon har haft många kurser förut och det har alltid blivit färdiga kransar.

– Ni börjar med att vira några videvidjor till en krans och fästa med tunn järntråd. Vide är ett bra material för att det är lätt att böja utan att brista. Det håller bättre än kvistar av till exempel björk. Men man kan också göra en stomme av rep, tipsar Kirsi.

Det finns också färdiga stommar till kransar att köpa i hobbyaffärer och en del blomsteraffärer.

När stommen är färdig ska den kläs in med granris. Det är också möjligt att använda ris av tall eller något annat vintergrönt träd.

– Man får inte riva kvistar av träd i någon annans skog. Kvistar hör inte till allemansrätten. Jag hade tur för min granne fällde nyss några granar så jag fick granris därifrån, berättar Kirsi.

Inför jul finns det också granris att köpa i trädgårdsaffärer och blomsteraffärer. Den tunna järntråden man behöver finns att köpa i hobbyaffärer eller trådgårdsaffärer.

Sedan är det bara att ta små bitar granris och fästa på stommen genom att vira järntråd runt. Så fortsätter man med ett litet knippe ris och järntråd runt, runt tills hela stommen är täckt av granris. Och se, plötsligt har man en fin krans!

Sedan kan man klippa av järntråden och börja fundera på hur man vill dekorera sin krans.

Dörrkransar är olagliga i höghus

Den som bor i höghus får inte hänga en dörrkrans på sin dörr i trappuppgången. Det är olagligt enligt räddningslagen. Det är en lag om förebyggande av olyckor och räddningstjänst.

Att dörrkransar är förbjudna beror på att kransarna oftast är gjorda av material som är brandfarligt.

Kransarna börjar inte brinna av sig själv men om det blir eldsvåda så brinner de bra. Det finns också risk för att kransarna lockar någon att tända på.

Den som bor i höghus får hänga sin krans på insidan av dörren.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)