Egen by för minnessjuka i Holland

Text: Brita Nummi
Foto: Paul Tolenaar
Artikel publicerad: 30.03.2016

I Nederländerna har man byggt en egen by för personer med minnessjukdomar. Det har lett till att de minnessjuka är nöjdare och att man inte behöver använda så mycket medicin.

Hogeweyk ligger i den lilla staden Weesp nära Nederländernas huvudstad Amsterdam. Det finns inga bilar i Hogeweyk. Däremot finns där en butik, en frisörsalong och en restaurang.

Yvonne van Amerongen-Heijer var tidigare chef på ett vanligt äldreboende. Där bodde de minnessjuka i egna rum. Dörrarna var låsta. De äldre låg ofta i sängen eller satt i samma stol hela dagen. Personalen ville ändå förändra miljön så att de äldre skulle trivas bättre och ha mera att göra.

– Det finns flera boenden i området. I varje hus bor sju minnessjuka personer. Vi vill kalla dem de minnessjukas hem, betonar Amerongen-Heijer som nu är chef för Hogeweyk.

Människorna som bor i dessa hem kan röra sig fritt, till fots, med rollator eller i rullstol. I mitten av byn finns ett stort torg med bänkar där man kan sitta om man vill.

Vanligt liv Invånarnas hem ser ut som vanliga hem. När en ny minnessjuk person flyttar in får han eller hon ett eget rum. Toaletterna, vardagsrummet och köket är gemensamma.

Varje hem har en vårdare som hjälper med vardagssysslorna, som att klä på eller laga mat. De som bor där kan själva välja vad de vill äta. Sedan köper man matvarorna i byns butik och lagar maten tillsammans.

– Vi människor tycker alla om lite olika saker. I Hogeweyk frågar vi de boende och deras anhöriga hur man brukade göra förr där hemma, berättar Amerongen-Heijer.

Det finns olika slags hem i Hogeweyk. Några hem är till exempel planerade för konstnärliga personer.

– Det är viktigt att man faktiskt kan göra saker. Man kan gå till butiken och frisören. I Finland finns det inga byar för minnessjuka som Hogeweyk. Här utgår man ännu oftast från hur det är lättast att ordna vården. Men det har gjorts en del förbättringar också i Finland när det gäller vården av minnes- sjuka. Ofta kan också små ändringar i boendets rutiner vara viktiga.

Det är mycket populärt både att bo och att jobba i Hogeweyk. Man får köa många månader för att få flytta in i byn. Chefen Yvonne van Amerongen-Heijer hoppas att det ska byggas liknande byar också annanstans, i andra länder.

4 svar på ”Egen by för minnessjuka i Holland”

  1. Wow vill göra ett studiebesök där jämnföra de och oss. Detta är ju något helt fantastiskt ❤️

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)