En bit landsbygd i Helsingfors

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 25.06.2020

Tomtbacka gård är som en bit landsbygd i Helsingfors. Tomtbacka är ett fint ställe att besöka den här coronasommaren. För helsingforsbor ligger det nära. Man kan bekanta sig med djur som finns på en lantgård. Och det är lätt att hålla trygga avstånd till andra.

En smal väg går genom det jämna landskapet. Vägen går tvärs över åkrarna. En del av vägen kantas av björkar. Solen skiner, vinden susar och fåglarna sjunger. I ändan av vägen finns en stor lantgård. Det både låter och ser ut som det brukar på landsbygden på sommaren.

tomtbacka på avstånd
Tomtbacka gård ligger omgiven av åkrar och ängar. Markerna har stängsel runt om.

Men bara en liten bit bort brusar motorvägen. Vi är i Finlands största stad Helsingfors. Vi har kommit till Tomtbacka gård. Gården ligger i norra Helsingfors nära gränsen till Vanda. Förbi Tomtbacka rinner Vanda å. Bilarna susar förbi på motorvägen mot Tusby.

Det finns två lantgårdar i Helsingfors. Den ena är Domarby som också ligger vid Vanda å. Den andra är Tomtbacka.

tomtbacka med träd
Det finns många gamla byggnader och träd på Tomtbacka gård.

Tomtbacka är en gammal gård

Det finns flera gamla jordbruksbyggnader på Tomtbacka gård. Runt byggnaderna finns stora åkrar och ängar.

Tomtbacka är en mycket gammal gård. Här har man odlat jorden redan på 1500-talet, alltså för 500 år sedan. Tomtbacka är minst lika gammal som Helsingfors stad som grundades 1550.

Idag är det Helsingfors stad som äger Tomtbacka. Det kostar ingenting att besöka Tomtbacka. Här kan man titta på djuren, njuta av att vara ute eller gå till restaurangen och äta där.

Jari Kuusinen är förvaltare på Tomtbacka.

-Varje år besöker mellan 30 000 och 50 000 personer Tomtbacka, säger han.

man och långhårig ko
Djur av rasen Highland cattle har skrämmande stora horn. Trots att djuren ser skrämmande ut är de lugna och snälla. Den här rasen kallas också för skotsk höglandsboskap.

Mycket arbete

Förvaltaren är den person som sköter om gården. Han har ett mångsidigt arbete. Han ordnar skötseln av djuren, servicen av gårdens maskiner och tar emot kunder. Han kan också plöja åkrarna, så säd eller själv sköta djuren. Som tur är finns det också åtta andra anställda som jobbar på gården.

-Här på Tomtbacka kan man bekanta sig med hurdant lantbruket är nuförtiden, säger Jari Kuusinen.

Tomtbacka är ett populärt utflyktsmål för att man där kan bekanta sig med djur som traditionellt brukar finns på ett lantbruk. På Tomtbacka finns får, kor, höns, grisar och getter. Det kommer många barnfamiljer och grupper från daghem till Tomtbacka. Förvaltaren Kuusinen säger att barnen tycker bäst om grisarna.

kalv
Den här kalven är av rasen Aberdeen Angus. Alla gårdens olika sorters kor kommer från Skottland.

Djuren sköter landskapet

Alla djur finns i inhägnader som man enkelt kan titta in i. Besökarna får ändå inte gå in i inhägnaderna. Som journalist får jag ändå stiga in i inhägnaderna för att ta bilder av korna och grisar. Då märker jag att grisarna gillar mina skosnören.

får
Fåren är ibland ute på ängarna. Där betar de gräs och ser till att landskapet hålls öppet och vackert.

Kor och får sköter också om kulturlandskapet i Tomtbacka. Djuren betar på ängarna. När de äter gräs och andra växter hålls landskapet öppet och växer inte igen.

Man odlar också på Tomtbacka. På åkrarna växter traditionella finländska grödor: korn, havre, vete, råg och ryps.

kaféet på Tomtbacka gård
Det finns ett kafé på Tomtbacka gård som kallas Pikku Pehtoori. Där kan man bland annat köpa goda munkar.

Också forskning

Man forskar också på Tomtbacka gård. Helsingfors universitet startade i år en undersökning där man tar reda på hur åkrarna binder kol. Forskare tar reda på hur olika växter och bearbetningen av marken påverkar hur mycket kol som binds. Det här är viktigt när man vill bromsa klimatförändringen.

Grupper kan beställa en guidad tur på Tomtbacka. Man kommer till Tomtbacka med buss 67 från centrum av Helsingfors. Från busshållplatsen är det ungefär en kilometer fram till Tomtbacka. Man kan också ta buss 615 från Vanda. Den stannar lite mindre än en kilometer från Tomtbacka gård. På finska kallas gården Haltiala.

Grotens fors
Norr om åkrarna i Tomtbacka ligger Grotens fors i Vanda å. Forsen är 300 meter lång och vattnet faller tre meter. Vattenytan är alltså tre meter lägre efter forsen än ovanför forsen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)