En detektiv ska ha fantasi

Text: Matti Välimäki
Foto: Matti Välimäki
Artikel publicerad: 18.11.2014

Privatdetektiven Pentti Lintunen reder ut brott och letar efter försvunna personer. Hän säger ändå att hans arbete inte är som på tv.

Vad gör en privatdetektiv?

– En privatdetektiv kan till exempel ta reda på vem som är skyldig om det försvinner varor från en butik. Vanligen är det någon kund som stjäl varor i butiken. Men det händer ibland att någon som jobbar i butiken stjäl.

– En privatdetektiv kan också hjälpa företag som har blivit bestulna på information. För företag är det viktigt att de inte blir bestulna på hemlig information som kan vara till nytta för konkurrenter.

–Dessutom hjälper privatdetektiver att leta reda på försvunna personer. En människa kan försvinna om han eller hon råkar ut för en olycka eller blir utsatt för ett brott. Ibland försvinner personer av egen fri vilja. De rymmer hemifrån.

Reder du ut brott på samma sätt som detektiverna på tv?

– På tv kör deckarna med snabba sportbilar, skjuter med sina vapen och umgås med vackra kvinnor. Jag har ingen snabb bil. Numera bär jag inte heller vapen. Men visst har jag träffat vackra kvinnor.

– Mitt jobb går först och främst ut på att ta reda på information. Som privatdetektiv måste man ha bra fantasi. Detektiven måste kunna tänka ut hur någonting kan ha gått till. Privatdetektiver samarbetar ofta med andra detektiver och experter.

– I detektivromaner är det oftast personen som ingen har misstänkt som är skyldig. Så är det förvånansvärt ofta också i verkligheten. Den skyldiga är den som först har verkat vara mycket pålitlig och helt oskyldig. Så  är det också ibland när det gäller butiksstölder. Narkomaner kan stjäla för att få pengar till droger. Men ibland stjäl pensionärer eller hemmamammor bara för att få spänning i livet.

Du har varit i branschen i 40 år. Hur har arbetet som privatdetektiv förändrats?

–Tekniken har utvecklats väldigt mycket. För fyrtio år sedan hade vi inga mobiltelefoner. Just mobilerna underlättar detektivernas arbete mycket. Informationen löper nu mycket snabbare än förr.

– Också övervakningskameror är till nytta. När jag började som detektiv kunde jag till exempel gömma mig i en stor papplåda i ett lager för att ta reda på vad där händer. Numera sköter kamerorna om sådana uppdrag.

Vad är det bästa i ditt yrke?

– Det är roligt att få följa med vad som händer efter att jag har rett ut ett brott. Många personer som har begått ett brott har hela tiden varit rädda för att åka fast. När personen till slut åker fast kan det vara en lättnad. Brottslingen får sitt straff. Han kan ändå senare börja ett nytt liv, utan rädsla. Det har hänt att brottslingen har tackat mig.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)