En hundraårig tekniker

Text: Kaisa Kaatra
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 07.12.2017

Levi Sjövall föddes år 1917. Han är lika gammal som det självständiga Finland.

Sjövall skapade verktyg i Fiskars fabriker i över 30 år. Fiskars är i dag ett stort internationellt företag. Fiskars säljer än i dag några produkter som Levi var med om att skapa.

Berätta om din familj!

– Vi bodde i Pedersöre i svenska Österbotten. Vår familj var svenskspråkig och vi var fem bröder. Mamma dog i en förlossning när jag var 8 år.

Vilka saker har betytt mest för dig i livet?

– Krigen påverkade mycket och de långa tiderna jag var på sjukhus. Sedan var det förstås betydelsefullt att jag gifte mig och fick två pojkar. Jag anslöt mig till ett finskspråkigt truppförband i armén. Där lärde jag mig finska.

– Jag var i kriget i ungefär fem år. Först i vinterkriget och sedan i fortsättningskriget.

– Jag var på sjukhus, på ett så kallat sanatorium, i sammanlagt 16 månader. Där hamnade jag eftersom jag hade varit i kylan, ätit dålig mat och fått tuberkulos.

På vilket sätt förändrades ditt liv när kriget bröt ut?

– Då förändrades allting. Jag drog ut i kriget 1938. Då lämnade jag min barndoms miljö. Det var ju på ett sätt helt naturligt. Alla vi fem bröder var ute i kriget. Jag har funderat på hur det kändes för vår far när han tog farväl av sina söner. Han var en tystlåten man som inte sade så mycket.

Vad hände efter kriget?

– Jag minns bra en situation efter att kriget hade tagit slut. Vi fem bröder satt vid kaffebordet. Vår styvmor hade kokat kaffe och bakat kaka. Någon sade att det är ett stort under att alla fem söner kom tillbaka levande. Vår styvmor berättade att vår far hade bett varje kväll att pojkarna skulle överleva. Dessutom hade han lovat ge pengar till sparbössan fattiggubben i kyrkan om pojkarna får komma hem. Han gav en stor summa pengar när vi alla hade kommit hem.

Du är tekniker och du arbetade länge på Fiskars. Fiskars är ett företag som är känt för design och för ergonomiska produkter. Hur var det att jobba på Fiskars?

– Det var fint att både bo i och jobba på Fiskars. Det var där jag utvecklades och blev en verklig yrkesman. Det är viktigt att verkligen ta reda på hur verktygen fungerar. Att rita, planera och skapa verktygen var sedan ett resultat av det man hade tänkt ut. Slutet av min arbetskarriär på Fiskars var också en fin tid. Jag jobbade ungefär 15 år på Fiskars fabrik i Billnäs som produktutvecklare.

Vad var det bästa i ditt arbete?

– De bästa var att jag fick skapa och utveckla produkter så mycket jag bara kunde och hann. Och vi hittade på väldigt mycket! Vi skapade många handredskap. Själv jobbade jag främst med skogsverktyg som yxor och röjknivar. Vi skapade till exempel en ny version av den kända Billnäs-yxan.

Vad tycker du har förändrats i Finland under 100 år?

– Allt har förändrats. Efter kriget var allt på kort. Det var brist på allt, också på mat. Välfärden har ökat väldigt mycket i Finland under den här tiden.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)