En mångsidigt musikproffs

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 08.05.2019

Aija Puurtinen är en mångsidig yrkesmänniska inom musiken, ett riktigt musikproffs.

Puurtinen är lektor i musikpedagogik i Sibelius-Akademin. Hon har uppträtt med bluesgruppen Honey B. & The T-Bones i snart 40 år. Puurtinen uppträder också ensam och med sitt familjeband Honey B. Family. Puurtinen har spelat in skivor både på finska och engelska.

Du är en mångsidig kompositör. Vad är kärnan i din musik?

– Musiken är ett sätt för mig att uttrycka mig på. Genom musiken förverkligar jag min konstnärlighet. Jag spelar många olika musikstilar. Det är en frihet att få göra vad jag vill. Kärnan i min musik har ändrat under årens lopp. Jag har förändrats mycket som artist sedan 1980-talet.

När började du spela?

– Då jag var fem år gammal ville jag lära mig spela piano och läsa noter. Jag ville studera på Sibelius-Akademin och bli pianolärare inom klassisk musik. Men det gick inte enligt planerna. För på 1980-talet blev jag helt oplanerat basist i gruppen Honey B. & T-Bones. Jag hade aldrig drömt om att vara basist i ett rock-band. Men det blev mitt livsverk.

Hur har musikvärlden förändrats?

– Musikbranschen har förändrats mycket. Nu är musikstilen viktig, och en viss sorts musik spelas bara på vissa klubbar. Förut spelades alla sorters musik på radio. Det finns färre ställen där man kan uppträda. I början av vår karriär uppträdde vi ofta också på vardagskvällar. Numera uppträder man på större ställen och främst på veckosluten. Publiken har däremot inte förändrats så mycket.

Är det fortfarande trevligt att göra spelningar?

– Att uppträda är en bra motvikt till mitt akademiska arbete. Jag gillar det. Jag skulle knappast orka med mitt vanliga jobb utan mina spelningar. Men att resa till spelningarna är inte mera roligt.

I ditt familjeband Honey B. Family spelar din man Esa och er son Mooses. Hur är det?

– Vi spelade med Mooses redan då han var tre år. Han valde själv att börja spela trummor. Det var ett bra val för oss. Vi har en fin kontakt med varandra då vi spelar tillsammans. Ibland grälar vi om något på väg till en spelning, men på scenen är grälet glömt.

Varför är det viktigt med konstfostran?

– Alla borde få lära sig om konst och få prova på konst redan som små. Genom musiken kan man hitta känslor som det är svårt att beskriva i ord. Genom konst kan man bearbeta svåra händelser. Man kan få utlopp för känslor också till exempel då man dansar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)