En syrsa varsågod!

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 04.12.2018

I Otnäs i Esbo finns en container. Där inne är det varmt och man hör gnisslande ljud. Containern är en gräshoppsfarm.

Insektföretaget i Esbo är en föregångare när det gäller att föda upp insekter till mat. Företaget har utvecklat och marknadsfört ätbara gräshoppor sedan 2014.

Marknadsföringschefen Jonas Aaltio säger att målet är att göra Finland till etta i Europa bland de länder som producerar insekter.

– Insekterna är en del av det hållbara livsmedelssystemet i framtiden. I Asien, Afrika och Sydamerika har människor traditionellt ätit insekter.

Företaget Entocubes insektprodukter säljs under märket Samu. I sortimentet finns gräshoppsnötter, rostade gräshoppor, bröd och falafel. Man kan köpa produkterna i stora mataffärer och i naturproduktaffären Ruohonjuuri.

Man har också serverat mat som innehåller gräshoppor på olika studentkaféer. Småningom har insektmaten också spritt sig till restaurangerna. I huvudstadsregionen finns det restauranger som serverar pizza med gräshoppsfyllning.

– Mjöl av gräshoppa är kanske den mest lättanvända produkten för den som inte tidigare har ätit insekter. Mjölet kan man använda till exempel om man gör grönsaksbullar. Mjölet innehåller mycket protein, faktiskt lika mycket protein som nötkött. Gräshoppsmjölet är näringsrikt och hälsosamt, det innehåller bara lite fett.

Hussyrsor och andra arter

Det är ungefär 30 grader varmt i containern där man föder upp insekterna. Insekterna finns i stora lådor. Entocube föder upp hussyrsor.

Företaget testar också hur en del andra arter lämpar sig som människoföda. I containern finns alltså en del mycket större insekter. Här finns europeisk vandringsgräshoppa, och två arter av familjen Gryllus.

Det är inte helt nytt att människor äter insekter. Över två miljarder människor på jorden äter olika slags insekter.

– Hussyrsan är en av de vanligaste matinsekterna i världen. Det är en insektart som lever vilt också i Finland.

Mat för föregångare

Det finns idag 7,5 miljarder människor på jorden. I framtiden kommer här att finnas nio miljarder människor. Jordklotet kan ändå inte försörja alla människor om vi inte ändrar vårt sätt att leva.

Gräshoppor är miljövänliga. De orsakar lite utsläpp och de är näringsrika. Gräshopporna behöver väldigt lite foder, vatten och utrymme jämfört med andra djur man föder upp till mat. Man behöver inte fälla skog för att föda upp insekter.

Jonas Aaltio säger att det hittills mest är unga människor i storstäder som köper insekter till mat. Men det här håller på att ändras. Det är redan populärt bland tuffa män att äta insektchilinötter som snacks. Och marthorna håller kurser i hur man lagar insektmat.

– Det kommer att bli vanligare att äta insekter. Snart är insekter en råvara som också skolkök och arbetsplatsrestauranger använder. Redan nu har en del restauranger serverat mat med insekter under temaveckor. Men ännu behövs en förändring i vår matkultur.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)