Eric trivs i Finland och gillar bastu

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 17.06.2019

Eric Lipchis är journalist. Han flyttade till Finland från Spanien. Eric är känd för videoserien Eric Suomessa som publicerades på tidningen Aamulehtis webbplats.

Hur hamnade du i Finland?

– Jag träffade min nuvarande flickvän på ett tåg i Barcelona för fem år sedan. År 2015 flyttade jag till henne till Finland. Jag är född i Argentina men flyttade till Spanien med min familj redan när jag var liten. Jag har alltså varit invandrare nästan hela mitt liv. Som tur är har jag ändå alltid trivts bra. Fast ibland saknar jag min familj.

Vad har du studerat?

– Jag studerar nu vid yrkeshögskolan Haaga-Helia. Det är en kurs för journalister med invandrarbakgrund. De här studierna räcker till nästa sommar. I slutet av maj tog jag min examen i finska på medelnivå. Det är jag mycket stolt över. Jag studerade journalistik vid universitetet i Barcelona. Jag har en journalistexamen. Jag vill arbeta i mediabranschen också i Finland och lära mig finska ordentligt.

Hur var det när du flyttade till Finland?

– Det var vår när jag flyttade till Finland. I tre månader var det grått och tio grader varmt. Det var så varje dag. Då kändes det lite svårt. Jag saknade solen. Men det stör mig inte när det är vinter, snö och kallt.

Vad är bäst med Finland?

– Livet är bra i Finland. Fastän vintern är kall och mörk är det ändå lugnt. Jag njuter när jag kommer till en skog där det är tyst. Jag tycker också om vatten. Det finns väldigt vackra sjöar och hav i Finland. I Barcelona är det svårt att hitta någon lugn plats. Försommaren är fin i Finland. Då är det ljust.

– Jag älskar bastu! Jag går i bastu tre gånger i veckan. Vi har bastutur i höghuset där vi bor. Dessutom badar jag i olika allmänna bastur.

Gillar du finsk mat?

– Jag tycker mycket om fiskrätter. Lax är min favoritmat. När jag flyttade till Finland ville jag äta lax varje dag. Jag åt laxsoppa, ugnslax, gravad lax, rökt lax, grillad lax. Laxen är mycket godare i Finland än i Spanien. Jag tycker också om nypotatis och sill. Jag dricker kaffe på morgonen för så ska en finländare göra. Jag äter också memma men det är nog ingen favorit. Det är roligt att föra salmiak som present till sina spanska vänner för nästan ingen klarar av att äta det.

Du har gjort videor till Youtube där du bekantar dig med finländska fenomen. Var får du idéerna?

– Jag gjorde 112 avsnitt av Eric Suomessa (Eric i Finland). Vi gjorde serien i tre år. Jag fick idéerna från mitt eget liv och av saker som händer mig och mina vänner. Jag har redan många nya idéer till nya avsnitt.

Vilka är de största skillnaderna mellan Spanien och Finland?

– Ibland sägs det att finländare är tysta och svåra att få kontakt med. Jag tycker ändå att finländare är mycket trevliga och vänliga. Många är ändå blyga. Det kan ta tid att bli bekant. I Spanien talar alla nästan hela tiden. Där är det pinsamt om det är tyst.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)