Ett magiskt yrke

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 11.03.2015

Jose Ahonen i Tammerfors är trollkonstnär och mentalist. Han läser människors tankar. Låter det konstigt?

Jose Ahonen säger ändå att det inte är något mystiskt med att läsa människors tankar.

  En trollkonstnär gör trollkonster, men vad gör en mentalist?

– En mentalist får människor att tro att han kan läsa deras tankar. Det är trolleri inuti huvudet. Det handlar om psykologi och att behärska någons tankar.

Kan man verkligen läsa någon annans tankar?

– Man kan gissa vad någon tänker. Ibland gissar mentalisten rysligt bra. Men det är inte något mystiskt eller magiskt med det. Mentalisten utnyttjar sin människokännedom, statistik-kunskap och så tittar han noga på människans miner. Man måste också kunna sätta sig in i den andras situation, det krävs alltså empati.

Vad är dessa miner du kallar mikrominer?

– De är snabba miner som människan själv inte kan kontrollera. De kanske bara finns där i en halv sekund. Med hjälp av dessa kan man förstå vad människan verkligen känner just den stunden.

– Åtminstone sju grundkänslor har egna mikrominer. Dessa är glädje, sorg, rädsla, avsky, förvåning, självgodhet och hat.

Du använder också suggestion i dina föreställningar. Vad betyder det?

– Det är ett sätt att påverka människans känslor och beteende. Jag använder mig av dolda budskap. Ett enkelt exempel är att betona något ord. Jag ber en person välja en av tre skedar. Jag kallar skedarna 1, 2 och 3. Om jag betonar ordet två så kommer personen troligen att välja nummer 2.

– En del människor är känsligare för suggestion än andra. Jag försöker förstås välja personer ur publiken som är extra känsliga. Du har laddat upp videoklipp på Youtube där du gör trollkonster för hundar. Människor har tittat på dem tiotals miljoner gånger.

Hur når man sådan framgång?

– Människor tycker om att titta på videoklipp med djur. På videon visar jag hunden en godbit som jag sen trollar bort. Hundarna blir  förvånade. Människor i alla världens länder förutom Nordkorea har tittat på videoklippen som kallas Taikuutta koirille (trolleri för hundar).

– Jag har också bjudits in till Los Angeles i USA för att göra videoinspelningar. Men jag stannade i Finland. Jag tycker om att bo i Finland. Jag vill inte bli någon stor stjärna.

Varför blev du trollkonstnär?

– När jag var barn trodde jag inte på trollkonster som jag såg på tv. Jag ville veta hur man gjorde dem. Jag började lära mig trollkonster och nu är trolleriet mitt yrke.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)