Exempel på artificiell intelligens

Text: Matti Välimäki
Foto: Sofia Santanen
Artikel publicerad: 23.09.2022

Artificiell intelligens kan till exempel användas för att styra trafikljusen och behandla information från myndigheter. Den här artikeln visar fler exempel på var artificiell intelligens används idag.

Trafikljus

Trafikljusen styrs ofta med AI. Genom att använda AI får man ljusen att växla på ett sådant sätt att trafiken löper smidigt.

FPA, skatteverket och bankerna

På Folkpensionsanstalten bestämmer man till exempel om utkomststöd och handikappbidrag. När besluten fattas används stora mängder information. Då kan de anställda på FPA ta hjälp av AI. Men det är ändå människor som fattar besluten.

AI kan också hjälpa skatteverkets anställda att räkna ut hur mycket skatt en människa eller ett företag ska betala för att det ska vara rätt enligt lagen. Men också i de här fallen är det människor som fattar de slutliga besluten.

Också bankerna använder AI för att göra viktiga uträkningar och framtidsutsikter.

Facebook

Facebook visar oss våra vänners uppdateringar men också sådant innehåll som Facebook tror att vi är intresserade av. AI räknar ut vad vi vill se beroende på vilka saker vi har klickat på och vilka vi har gillat.

Netflix och andra streamingtjänster

Netflix har ett dataprogram som föreslår filmer och serier som påminner om de filmer och serier vi sett förut. Streamingtjänsterna funkar på samma sätt. Till exempel musiktjänsten Spotify föreslår musik som påminner om sådan musik som vi lyssnat på förut.

Reklam på Internet

När vi har sökt information om något på Google kan vi snart få reklam på sociala medier om just samma produkt. Det betyder att AI har följt med vilka saker vi har letat efter och vilka sidor på internet vi har besökt.

Virtuella assistenter

Många datorer och smarttelefoner har en virtuell assistent som förstår tal. Man kan till exempel be sin assistent leta fram information på internet, eller öppna en särskild app på datorn. Man kan också be den virtuella assistenten ringa upp ett nummer eller skriva ett meddelande. Sådana saker kan till exempel följande göra: Siri på Apple, Alexa på Amazon och Google Assistant.

Deepfake -videor

Deepfake är en förfalskad video. Videon ser äkta ut men den är skapad med hjälp av AI. AI har till exempel kombinerat olika bilder och videor. Personen på videon är ingen äkta människa. Det är videons skapare som har bestämt vad personen gör och säger.

Deepfake-videor har bland annat använts för att påstå att politiska ledare har sagt något annat än de har sagt på riktigt.

När man ser en video som verkar konstig ska man fundera om det kanske kan vara en förfalskad video.

Robotbilar

Robotbilar är fordon som kan röra sig utan att en människa kör. Robotbilen styrs av AI. Man gör redan tester med robotbilar som använder AI för att röra sig.

Också i många helt vanliga moderna bilar finns det många intelligenta dataprogram. En del bilar kan till exempel parkera sig själv.

Det tar ändå lång tid innan robot-bilar blir vanliga i trafiken. Det är svårt att göra trafiken automatisk.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)