Exempel på cirkulär ekonomi

Text: Matti Välimäki
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.12.2021

Det finns många bra exempel på cirkulär ekonomi i samhället.

Här är några exempel:

Att reparera och sälja använda mobiltelefoner

Till exempel företaget Swappie säljer använda men servade och reparerade iPhone-telefoner.

Arbetskläder som hyrs ut

Det finns företag i Finland som hyr ut arbetskläder till andra företag. Kläderna är av bra kvalitet och håller därför länge.

Läskedrycksflaskor av glas

När en ölflaska eller läskedrycks-flaska av glas lämnas tillbaka tvättas den och används på nytt. En glasflaska kan användas upp till 30 gånger. Efter det smälts flaskan ner och glasmassan används till nytt glas. Glasmassan kan till exempel bli nya flaskor.

Bränsle av avfall

Det går att tillverka förnybart diesel-bränsle av råvaror som till stor del är avfall. Bland annat oljebolaget  Neste tillverkar förnybart bränsle.

Plast gjort av trä

Bland annat det finländska bolaget Sulapac tillverkar miljövänlig plast. Man använder inte olja utan trä som råvara. Man kan också använda till exempel skal från spannmål som vete eller havre. Det är sådant som annars bara slängs bort.

Garn av gamla kläder

Gamla tyger och kläder kan återanvändas. Rester Oy är en anläggning i Pemar nära Åbo som tillverkar returfiber av gamla textilier. Av returfiber kan man bland annat tillverka garn och nya kläder. Man kan också göra olika fibertygsmaterial, isoleringar och akustikskivor för byggindustrin av returfiber.

Returfiber är gjort av gamla kläder och tyger. Detta returfiber kan bland annat användas för att göra garn och nya kläder.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)