Fågelskådning ger upplevelser

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 15.03.2017

Jorma Hellstén tittar på fåglar med kikare varje dag. Det är aldrig för dåligt väder för det.

 Varför har du fåglar som hobby?

– Det är fascinerande att titta på fåglar. De är vackra och det är dessutom trevligt att lyssna när de sjunger. Det är intressant att lära sig känna igen olika fågelarter. Det här är en mångsidig hobby. Man kan röra sig i naturen ensam eller tillsammans med vänner.

  Hur ska man börja om man vill ha fågelskådning som hobby?

– Det är enkelt att börja. Man behöver bara en kikare, en fågelbok och ett häfte där man skriver upp vilka fåglar man ser. Man kan se fåglar nästan var som helst. Man kan titta på fåglar också genom fönstret när de kommer till fågelbrädet för att äta.

– Men det är förstås roligt att röra sig ute i naturen. På våren kan man se många flyttfåglar på åkrar och vid havs- stränder. Den som är nybörjare kan ge sig ut på fågelutflykt med någon som har mera erfarenhet.

  Men fågelskådare samlar också?

– Ja, en del fågelskådare samlar på arter. De räknar alltså hur många olika fågelarter de har sett under sitt liv, under ett år eller på någon särskild plats.

– Ofta är det här samlandet ganska lekfullt. Men det finns fågelskådare som kan köra långa vägar för att få se någon ovanlig fågel.

– Själv har jag sett 341 olika fågelarter i Finland. Allt som allt har människor sett 475 olika fågelarter i Finland.

  Vad är ornitologiska föreningar för något?

– De ornitologiska föreningarna är fågelskådarnas föreningar. Man kan gå med i en sådan förening genast i början om man vill. Föreningarna ordnar bland annat utflykter.

– Jag är själv med i Åbos ornitologiska förening. Jag är också stationsskötare på Jurmo fågelstation i Åbolands skärgård. På fågelstationen finns en stuga där man kan övernatta en eller flera nätter.

  Har du någon favoritfågel?

– Min favoritfågel är den lilla och snabba gärdsmygen. Men också många vanliga fåglar som man ofta ser är sådana att det lönar sig att titta lite längre på dem. Till exempel björktrasten är en mycket vacker fågel fastän den kanske har ett lite fult läte.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)