Fantastiska Mezquita i Córdoba

Text: Hannu Virtanen
Foto: Hannu Virtanen
Artikel publicerad: 24.06.2019

Det finns otroligt många fina sevärdheter nära solkusten i Spanien. En av dem är Mezquita som förr var en moské och nu är en kyrka.

Córdoba är en gammal stad i Spanien. Stadens mest berömda sevärdhet är Mezquita. Det är en stor byggnad som först var en muslimsk moské. Den byggdes på 900-talet, alltså för mer än tusen år sedan. Mezquita är ett av Unescos världsarv. Byggnaden är alltså historiskt sett mycket värdefull.

Inuti byggnaden finns 850 pelare som skapar en arabisk stämning. Moskéns gamla bönesal med en nisch i väggen som visar böneriktningen mot Mecka är verkligt vacker. Nischen som kallas mihrab är rikt utsmyckad med linjer och växtmönster.

År 1236 erövrade den spanska kungen Ferdinand III Córdoba och moskén Mezquita gjordes om till en kristen kyrka. Den största förändringen var att det byggdes en utsmyckad kyrksal i mitten av byggnaden.

I byggnaden visas nu också kristna kyrkoskatter. Längs byggnadens innerväggar finns tiotals små altare.

Det finns också mycket annat att se i staden Córdoba. Man hinner bra göra en dagsutflykt till Córdoba om man är på semester på den spanska solkusten.

Det finns hela 850 pelare inne i byggnaden.

 

Längs innerväggarna finns tiotals altare.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)