Färgläggning är lugnande

Text: Maria Österlund, källor, HS, Yle
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 02.03.2016

Målarböcker för vuxna finns nu att köpa i allt fler affärer.

Att färglägga är kanske en modern trend, men det sägs också vara nyttigt. När man färglägger vilar och återhämtar sig hjärnan.

Det moderna livet är stressigt. Både i arbetslivet och i studierna är kraven stora. Också på fritiden finns det många krav. Man ska hela tiden vara uppkopplad på nätet och svara och kommentera på sociala medier. Det här kan leda till att man blir stressad och får svårt att koncentrera sig.

Att färgläggning är lugnande visste redan psykologen Carl Jung. Han använde det som en metod redan på 1900-talet. Enligt forskare är det inte lika avkopplande att bara sitta still och ingenting göra. Hjärnan vilar bättre om man gör någonting enkelt med händerna.

Den som inte vill färglägga kan koppla av till exempel med att sticka strumpor. Fast i så fall ska man vara duktig på stickning. Hjärnan kopplar av bara om det man gör med händerna känns enkelt.

Det har visat sig att man lär sig bättre när man lyssnar om man samtidigt gör något med händerna. Det är alltså inte fel att rita små figurer på ett papper medan man lyssnar till läraren på en föreläsning.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)