Film och musik ger paus i vardagen

Text: Betty Marschan
Foto: Vilja Keskimäki
Artikel publicerad: 22.09.2020

Irina Björklund spelar huvudrollen i den nya, spännande tv-serien Fredsmäklaren.

Rollen som Ann-Mari Sundell i serien Fredsmäklaren betyder mycket för Irina Björklund. Den har inspirerat till ny musik. Irina är också musiker. Hon gör själv musik, sjunger och spelar såg.

Ville du bli skådespelare som liten?

– Jag ville bli ballerina. Jag såg baletten Lilla Prinsen på nationaloperan i Helsingfors som 5-åring. Jag började i operans balettskola så fort jag var tillräckligt gammal. Men som 15-åring blev jag utsparkad från operan för att min kropp utvecklades så att den blev fel för klassisk balett. Då ville jag hitta en annan form att uttrycka mig på. I gymnasiet började jag med teater och sång.

Varför är teater viktigt, tycker du?

– Människor behöver få koppla av från sin vardag. Skådespelarens jobb är att ge upplevelser åt andra människor. Att väcka känslor, tankar och diskussioner i samhället.

Du har jobbat i många olika länder och på olika språk. Finns det skillnader i arbetssätt?

– Språket är egentligen bara en detalj. I gamla Charlie Chaplin-filmer behövs det ju inga ord för att uttrycka sig. Man kan använda händerna och ansiktsuttryck. Mitt jobb är därför ganska likadant överallt.

– Största skillnaden märks kanske under lunchpausen. I Finland äter filmarbetarna så snabbt som möjligt, ibland stående, för att kunna fortsätta arbeta så länge vädret ännu är okej. I Frankrike tar man långa två timmars lunchpauser med förrätt, huvudrätt, efterrätt och vin.

Hur förbereder du dig för en roll?

– Det beror mycket på rollen. För rollen som Ann-Mari i Fredsmäklaren fick jag träffa riktiga freds- mäklare och fråga dem om deras yrke. Det var jätteintressant. Jag skulle lära mig turkiska och börja jogga. Jag måste också lära mig massor med text. Dagarna blev därför väldigt långa under inspelningarna på Kanarieöarna.

Har musiken alltid funnits i ditt liv?

– Min mamma har alltid sjungit för mig, sedan jag var helt liten. Vi brukade sjunga tillsammans, på promenader, i bastun, i bilen.

– Jag skrev min första sångtext då jag var ungefär 7 år gammal. Den hette Om Hundarna och Katterna kan, så kan jag och hade hela 11 verser!

– Jag skriver ännu också sångtexter och melodier. Ibland översätter jag sånger från ett språk till ett annat. Jag har översatt kända finska sånger till franska och sedan sjungit dem på skiva och för publik.

När började du spela musikalisk såg?

– Jag drömde om att spela såg redan i tonåren. Men jag började spela såg först som 30-åring, då min pappa köpte en såg till min födelsedag. En musikalisk såg ser ut som en vanlig såg. Men är litet längre och lättare att böja än en vanlig såg.

Berätta om ditt nyaste musikalbum!

– Mitt nya album ges ut den 16 oktober och heter Barely Ann-Mari. Vi ska faktiskt på turné i Finland samma dag som skivan kommer ut. Vi kommer att ha konserter i många städer i slutet av oktober, bland annat i Åbo, Helsingfors, Borgå och Björneborg.

– Skivan är ett samarbete med folkgruppen Pauanne. Jag har skrivit alla texter ur min rollkaraktär Ann- Mari Sundells synvinkel. Texterna behandlar de känslor Ann-Mari måste hålla inom sig i serien. Det var en stor hjälp för mitt rollarbete.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag hoppas att Fredsmäklaren får många, många fler säsonger. Ämnet känns så otroligt viktigt och aktuellt. Och jag hoppas att mitt nya album och mina konserter också ger glädje åt många människor.

Här kan du lyssna till Irinas sång Sing, girl från den nya skivna Barely Ann-Mari: Sing, girl

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)