Finland är bäst på många sätt

Text: Markku Juusola
Foto: Shutterstock
Artikel publicerad: 15.02.2017

I år firar finländarna landets födelsedag. Det självständiga Finland fyller 100 år. Finland har också andra saker att fira.

Man säger ofta att finländarna alltid funderar på vad utlänningar tycker om oss.

Det finns en vits som säger att när en finländare ser en elefant funderar han på vad elefanten tänker om honom.

Det har gått dåligt för den finländska ekonomin de senaste åren. Politiker och företagsledare varnar och säger att vi använder mera pengar än vi har. Vi tar för mycket lån. Därför har lönerna sänkts och man har skurit ner på statens och kommunernas utgifter.

Finländska produkter går inte åt utomlands. Ibland känns det som om Finland misslyckas i allt. Landet går mot en krasch och verklig fattigdom.

Men vänta nu lite. Det finns också nyheter som säger att Finland är ett av världens mest lyckade länder. Det självständiga Finland fyller 100 år i år. Det finns dessutom många andra saker vi kan fira.

Bra för flickor

Finland är världens näst bästa land för flickor, enligt Rädda barnens rapport. Det bästa landet är förstås Sverige. Finland klarar sig bra i den här jämförelsen för att flickor och kvinnor har goda möjligheter att gå i skola och studera.

I Finland är det är också ovanligt att kvinnor dör när de föder barn. Finland hoppas att man också i andra länder ska märka att det lönar sig att satsa på jämlikhet. I utvecklingssamarbetet betonar Finland att flickors och kvinnors rättigheter ska beaktas.

Bra turistland

Finland är världens tredje bästa land för turister. Det här skrev Lonely Planet i fjol. Lonely Planet skriver guideböcker om hela världen. Bättre än Finland var bara Kanada och Columbia.

Lonely Planets skribenter kom ihåg att det självständiga Finland fyller 100 år i år. Därför ordnas många evenemang i år. Enligt Lonely Planet kan man i Finland överraskande få vara med på en bra utomhuskonsert eller en konstutställning. Man kan också få äta god mat och bada bastu.

Också Kanada firar födelsedag i år. Landet firar 150 år av självständighet.

Källa Yle, HS

1 svar på ”Finland är bäst på många sätt”

  1. Spel butikerna är bra T.ex. VPD och Gamestop!

    Dom är i spelbutikerna artiga och berättar vad spelet handlar om!:) Jag gillar det!

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)