Fokusera på det du kan!

Text: Maria Österlund
Foto: Sofia Jernström
Artikel publicerad: 07.11.2018

Jonas Helgesson hade en svår start i livet. Han fick en CP-skada. Men han har inte låtit svårigheterna hejda honom. Idag är han en känd ståuppkomiker i Sverige.

Du jobbar som ståuppkomiker. Hur blev du det?

– Det började med att jag skrev en bok. Jag blev uppmanad att berätta om den. Då märkte jag att jag gillar att stå på scenen. Dessutom tycker jag humor är viktigt. När jag gör ståuppkomik kan jag använda humor för att säga svåra och viktiga saker som man annars inte kan säga.

Du kan mycket som du inte borde kunna, eller hur?

– När jag föddes blev det problem. Jag fick navelsträngen runt halsen och var nära att strypas och dö. Jag fick syrebrist och det ledde till en CP-skada. Läkarna trodde att jag aldrig skulle kunna gå eller tala. Men nu både går och talar jag! Jag brukar säga att jag kan göra det mesta, men det tar lite längre tid för mig än för många andra.

Tycker du att du har ett bra liv?

– Alla kanske inte tycker att mitt liv är så bra. Men jag har valt att se mitt liv som något gott. Jag kunde ha dött redan vid förlossningen så jämfört med det har jag ett mycket bra liv. Men visst har jag haft stora svårigheter och fått kämpa mycket.

– Man måste inte kunna allt för att vara lycklig. Vi ska göra lyckoutrymmet större i vårt samhälle så att flera ryms med.

Hur har du fått kraft att kämpa?

– Omgivningen är viktig. Min mamma har varit mycket viktig för mig. Hon har hjälpt mig men inte låtit mig bli det samma som mina problem. Ingen är stark ensam. Livet är en lagsport. Om omgivningen är tolerant så kan många människor få en möjlighet att klara saker och blomstra.

Hur menar du att man ska titta på det man kan och inte på det andra?

– Vi funderar ofta på vad det är vi inte kan. Vi tänker att vi inte kan vara lyckliga om vi inte kan det, eller det. Men jag påstår att det är viktigare vad vi gör med det lilla vi kan. Om vi utnyttjar våra möjligheter kan vi bli lyckliga fastän vi inte kan allt!

Hur tycker du människor med funktionshinder bemöts idag?

– Jag tycker att bemötandet har blivit bättre med tiden. Bland ungdomar är det idag lite hippt och tufft att vara annorlunda. Själv tycker jag det är viktigt med respekt. Jag vill bli bemött på samma sätt som andra människor. Jag vill inte att människor ska hjälpa mig för mycket. Jag vill klara mig själv så långt det går.

Vad är ditt budskap?

– En viktig sak är att vi alla borde acceptera att allt inte är perfekt i livet. Dåliga saker händer för alla. Det är dumt att gräva ner sig i svårigheter och motgångar. Då blir det bara värre. Det är bäst att göra det bästa av det man har.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)