Forskning om universum

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 15.08.2019

Kosmologen en Syksy Räsänen är orolig för vår jord.

Var gör en kosmolog?

– Kosmologi är en vetenskap som studerar universum, alltså världsalltet. Kosmologi skiljer sig från astronomi. Inom astronomin undersöker man enskilda planeter och galaxer. Kosmologen är inte intresserad av enskilda himlakroppar utan av hela universums uppkomst, utveckling och stora struktur.

Vad gör du en vanlig arbetsdag?

– Jag är forskare på universitetet och lärare i teoretisk fysik. Till mitt jobb hör att forska, undervisa, ansöka om stipendier, skriva artiklar och att tala inför publik.

Borde man popularisera vetenskapen så att den blir lättare att förstå?

– Ja. Vårt digitala samhälle grundar sig på fysikens lagar. När man förstår dessa lagar förstår man också vissa grundläggande saker om världen och universum. Vetenskap är ett sätt att undersöka saker och sedan uttrycka resultatet exakt. Jag har försökt förklara dessa saker på ett tillgängligt sätt i mina kolumner och bloggtexter.

Vad betyder klimatförändringen?

– Klimatförändringen pågår redan nu, den är inte bara ett hot. Det här är avgörande tider för hela mänskligheten. Hela mänskligheten är i fara. Vi är nu i en situation där tekniken och utvecklingen kan krossa oss. Men om vi klarar det här kan mänskligheten ha en lång framtid framför sig.

Vilken relation har du till Gud?

– Jag växte upp i en kristen familj. Som barn var jag troende och läste aftonbön. Senare förstod jag att kristendomens världsbild inte är sann. Jag är alltså inte en religiös människa. Jag tycker nog om kyrkor och om Bibeln. Jag förstår att tror ger en del människor kraft. Jag vill inte kritisera de här människorna.

Finns det annat liv ute i rymden?

– Det vet vi inte. Vår jord är en del av universum. Science fiction-författaren Arthur C. Clarke säger att antingen är vi ensamma i universum eller så är vi det inte. Clarke säger att båda alternativen är lika skrämmande.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)