”Förutom ondska finns det också mycket gott i världen”

Text: Matti Välimäki
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 14.04.2022

Krispsykolog Eija Palosaari säger att det är viktigt att upprörande nyheter om krig inte fyller våra liv helt. Under jobbiga tider kan andra människor och vardagens rutiner ge styrka och stöd.

Nyheterna är fulla av ångestfyllda och skrämmande bilder från kriget i Ukraina. Borde vi hålla tv:n stängd för att inte må dåligt?

– Det går bra att stänga av tv:n emellanåt. Men det lönar sig inte att helt och hållet sluta följa med nyheterna. Det är bra att veta vad som händer i världen. Det är ändå viktigt att du funderar på hur mycket nyheter som passar just dig. Det är viktigt att du har tillräckligt med andra intressen i livet.

Kriget i Ukraina skapar rädsla också i Finland. Hur lindrar man rädsla?

– Det är vanligt att krig väcker många känslor hos människor. Du ska till exempel inte försöka stoppa dina känslor helt.

– Du kan minska på rädslan genom att tala med andra människor. När du följer krigshändelser på tv och i tidningar är det viktigt att komma ihåg att du är trygg.

– Det är ingen fara som hotar Finland just nu.

Finns det andra sätt att orka bättre i svåra tider?

– Man ska gärna hålla kvar sina vardagsrutiner. Det är viktigt med regelbunden mat, en bra dygnsrytm och tillräcklig med sömn.

– Motion är bra för både kroppen och humöret. Det hjälper också ofta att andas lugnt in och lugnt ut i egen takt när man blir stressad eller rädd.

– Det är också viktigt att det finns glädje och skratt i livet även i svåra tider. För en del människor passar det till exempel att titta på roliga filmer.

– Många människor kan känna sig skyldiga för att de har det bra när andra lider. Men om vi tar väl hand om oss själva så får vi krafter att hjälpa andra.

Det har varit fantastiskt att se hur människor över hela Europa hjälper ukrainska flyktingar. Kan vi få hopp och tröst när vi ser mycket godhet i världen?

– Ja, absolut! Det är viktigt att komma ihåg allt gott som finns i livet. Vi måste också komma ihåg att kriget en dag tar slut.

– Du kan också tänka på trevliga minnen och lyckliga stunder bland annat genom att titta på gamla foton.

Kriget i Ukraina har väckt stor ilska. Är det rätt att känna ilska?

– Det är alldeles naturligt att känna ilska. Men det är nog också värt att försöka bli av med ilskan något tag. Annars kan ilskan skada dig själv och ta av dina krafter.

Hur blir man av med en känsla av ilska?

– Det kräver krafter och det är inte lätt. Det är viktigt att möta känslan som den är. Försök inte ändra, fundera på eller kritisera känslan. Samtidigt måste du komma ihåg att du är i trygghet. Stegvis börjar ilskan tunnas ut och småningom försvinna.

Vad behöver flyktingarna för att ta sig igenom sina svåra upplevelser?

– En viktig sak är att låta dem tala om sina erfarenheter med varandra på sitt modersmål och få styrka av varandra. I Finland erbjuds krishjälp åt flyktingar.

– Krishjälp betyder att flyktingar får tala om svåra saker med en psykolog. Tyvärr finns det inte tillräckligt med den här sorts tjänster.

Vad lugnar dig eller hjälper dig att hantera känslor i svåra tider?

– Jag får till exempel hjälp av yoga och musik. Humor är också viktigt. Vi brukar skämta mycket i min familj och det får mig att skratta. Jag får också mycket styrka av mitt arbete där jag kan hjälpa människor som har upplevt svåra saker.

VEM

Eija Palosaari

Ålder: 68 år

Bostadsort: Helsingfors

Familj: Man och vuxna barn

Yrke: Psykolog, doktor i psykologi, expert i kris-, trauma- och katastrofpsykologi. Har bland annat hjälpt människor som upplevt krig.

Hobbyer: Teater, musik, film, yoga och österländsk dans.

Mat: ”Alla maträtter som min man lagar. Han gör nuförtiden bland annat läckra rätter av höna och goda biffar.”

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)