Fotokonst av sopor från havet

Text: Maria Österlund
Foto: Johanna Sandin
Artikel publicerad: 11.03.2020

Färgglad konst har Hangöfotografen Johanna Sandin skapat. När man tittar närmare på bilderna ser man ändå att motiven består av skräp.

Johanna Sandin tycker om att fotografera naturen, särskilt havet och stränderna i Hangö där hon bor. Hon har lagt märke till att det ligger färgglada saker på stränderna. Sakerna är ofta plastskräp som har flutit i land.

Johanna städar ofta bort skräpet innan hon tar sina naturbilder. Snart började hon fundera på att skapa något av skräpet. Hon började samarbeta med Inkeri Pekkanen och Simo Nyrönen som plockar skräp längs stränderna i Hangö. Av dem fick hon stora mängder plastskräp i många olika färger.

Efter att skräpet hade tvättats började Johanna skapa olika motiv. Hon har bland annat gjort roliga gubbar skapade av skräp. Hon har också använt de färgglada plastbitarna som färgkritor och skapat både föreställande motiv och abstrakta bilder.

Skräpfotona är just nu utställda på Nordisk kulturkontakt i Helsingfors. Senare ska bilderna vidare till Nordens institut i Mariehamn på Åland. I slutet av sommaren kommer de igen till Helsingfors, till Sanoma-huset.

– Jag har fått mycket kommentarer för mina bilder. Folk tycker att det är trevligt att någon gör något fint av allt skräpet. Det här är också ett sätt att fästa uppmärksamhet vid nedskräpandet. Tänk att allt det här skräpet är hittat längs stränderna i Hangö, säger Johanna Sandin.

Fotografierna är till salu. Pengarna som kommer in vill Johanna ge tillbaka till havet. För pengarna har man bland annat skaffat sopkärl till stränderna i Hangö.

konstfoto.
Det ser ut som en bild av en sandlåda, men sanden är tobaksfimpar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)