Framåt i full galopp!

Text: Maria Österlund
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 13.09.2017

Käpphästen är en mycket gammal leksak för barn. Nu har käpphästar ändå blivit en hobby för ungdomar.

I Finland är käpphästhobbyn stor. Man beräknar att det kan finnas 10 000 personer som har käpphästar som hobby. Största delen av dessa är tonårsflickor.

Många olika saker hör till käpphästhobbyn. Det är vanligt att flickorna gör sin käpphäst själv. Huvudet kan formas av tyg eller till exempel av en strumpa. Sedan fästs huvudet vid en käpp.

Käpphästarna har också utrustning som till exempel träns och tyglar. För den som gör sin käpphäst själv ingår alltså hantverk i hobbyn.

Men för den som inte själv vill göra sin käpphäst, finns det färdiga att köpa. På nätet kan man köpa en käpphäst för 20- 50 euro.

Man kan köpa både nya och begagnade hästar. En extra fin käpphäst som har haft framgång i tävlingar kan kosta över 100 euro.

Tävlingar är viktiga

Tävlingar är en viktig del av hobbyn. Det ordnas tävlingar i liknande grenar som för riktiga hästar. Käpphästryttarna tävlar alltså i både dressyr och hoppning.

I stora tävlingar kan flera hundra käpphästryttare delta. I dressyr är det käpphästryttarna som gör de olika dressyrrörelserna.

När det är hoppning är det käpphästryttarna som hoppar över hindren med käpphästen. På det sättet är käpphästhobby idrott.

Sociala medier

Sociala medier är också en viktig del av käpphästhobbyn. Många av käpphästarna och käpphäst- klubbarna har egna konton på till exempel Instagram.

En del käpphästar sköts om på liknande sätt som riktiga hästar. Käpphästarna kan alltså ha stall och de matas och borstas.

Många av ungdomarna som har käpphästar som hobby rider också riktiga hästar. På det sättet är käpphästarna ett tillägg till den vanliga hästhobbyn. För den som inte har råd att rida riktiga hästar är käpphästar ett förmånligt alternativ.

Gemenskapen är det bästa

LL-Bladet träffar fyra tonårsflickor i Malm som har käpphästar som hobby: Jessica Hallila 17, Ronja Fred 15, Saara Kapanen 15 och Kaisa Kapanen 18 år.

Gemenskapen bland käpphäst ryttarna är det bästa, säger flickorna. De har alla sysslat också med vanlig ridning.

Nu har Saara ändå slutat rida, men hon fortsätter med käpphästarna.

– När jag började gymnasiet hade jag varken tid eller pengar för ridning. Det är förmånligare att rida käpphäst, säger hon.

Flickorna är ense om att käpphästridning är både en hobby och en sport. När man ser flickorna galoppera och sedan hoppa över hindren tror man dem. Hindren kan vara över en meter höga.

Flickorna säger att många har fördomar mot käpphästhobbyn. Många tycker det är en lek. Enligt flickorna måste man pröva själv för att förstå vad det handlar om.

– Det här är en mångsidig hobby. Jag gör själv käpphästar, jag tränar min grupp med ryttare och så tävlar jag. För mig är det här både en hobby och en sport. Jag lägger omkring 20 timmar i veckan på hobbyn, säger Jessica.

– Det bästa är att vi har bra sammanhållning bland käpphästryttarna. Det här är en hobby där man får bra vänner, fortsätter Jessica och de andra håller med.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)