Ge flyktingarna en chans!

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 03.02.2016

Elli Flén har varit fredsbevarare. Först i Kosovo och sedan i Afghanistan. Hon anser att Finland kan klara av den mängd flyktingar som har kommit hit.

Hur blev du fredsbevarare?

– Redan som tonåring drömde jag om att bli fredsbevarare. För att drömmen skulle bli sann måste jag först göra militärtjänst. Det gjorde jag 2002-2003.

Du var fredsbevarare i Kosovo 2004-2005 och i Afghanistan 2007. Hur var det?

– Det var konstigt att komma till en miljö där det hade varit krig. Jag fick träffa människor som hade flytt från sitt hem och förlorat sin familj. Ekonomin var dålig, mycket var förstört efter kriget.

– Jag insåg hur lyckligt lottade vi är i Finland som får bo i ett land där det länge har varit lugnt och bra. Vi har ett samhälle som fungerar, där det finns vägar, el, vatten och samhällsservice. I Kosovo och i Afghanistan fungerade nästan ingenting. Det var också tungt att se så mycket mänskligt lidande.

Var du rädd?

– Ja, många gånger. I Kosovo var det ganska lugnt. Men i Afghanistan var det farligt. En av mina kollegor dödades av en bomb i Afghanistan och flera skadades.

Men du tyckte ändå om att vara fredsbevarare, varför?

– Man kände att man kunde hjälpa. Det var tydligt att kriget hade blossat upp igen om vi inte hade varit där. Vår uppgift var att skapa trygghet och att utbilda lokala poliser och militärer. Själv jobbade jag med lokala journalister eftersom jag har jobbat som journalist.

– I Afghanistan höll vi också koll på finländska biståndsprojekt. Vi såg till att pengarna användes till det de skulle. Vi såg till att byggnadsmaterial inte stals. Vi hjälpte också till exempel sjukhus och skyddshem.

Nu har vi en svår situation i Europa med många flyktingar. Hur ser du på den?

– Jag är förvånad över att människor i Europa är förvånade över att det kommer flyktingar. Jag tycker vi borde ha insett vad som kommer att hända. Inbördeskriget i Syrien har pågått länge och det har varit oroligt i Irak i många år. Det leder till att människor flyr. Vi borde jobba med att lösa konflikterna. Det måste bli slut på kriget i Syrien och man måste stoppa terrororganisationen IS framfart.

Hur ser du på Finlands situation?

– Finland har ett globalt ansvar. Folk som kommer hit har rätt att söka asyl. Mängden flyktingar som har kommit till Finland är ändå inte så väldigt stor. Visst kommer flyktingarna från en annan kultur och det kan bli kulturkrockar. Vi måste ta in dessa människor i vårt samhälle och berätta vad som gäller här. Finlands lagar gäller alla som bor i Finland.

– Jag hoppas Finland kunde se den här situationen som en möjlighet. Vi borde ge flyktingarna jobb och en chans att visa vad de kan.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)