God kaka till påsk

Text: Maria Österlund
Foto: Finlands svenska marthaförbund/Karin Lindroos
Artikel publicerad: 11.04.2019

Fyllningen i den här kakan består mest av kvark. Därför påminner kakan om påskefterrätten pasha. Det här är en kaka som du kan spara i kylskåpet flera dagar. Du kan blanda kanderade fruktskal, korinter eller russin som du själv vill.

Det här behöver du till kakbottnen:

• 12 digestivekex

• 75 gram smör

Till fyllningen:

• 500 gram kvark

• 2 deciliter socker

• 2 teskedar vaniljsocker eller

1 kryddmått vaniljpulver

• 3 ägg

• 1/2 deciliter citronsaft

• 1/2 deciliter apelsinsaft

• 2 teskedar rivet citronskal

• 2 teskedar rivet apelsinskal

• 100 gram russin

• 3 matskedar maizenamjöl

• 1 burk crème fraiche (150 gram)

Till dekoration:

• chokladmandlar och/eller

• påskgodis

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mosa kexen i en matberedare.

3. Smält smöret och blanda med de mosade kexen.

4. Tryck ut kakbottnen i en kakform och sätt i kylskåpet eller frysen för att stelna.

5. Blanda kvark, socker, ägg, citron- och apelsinskal och saft, maizenamjölet och crème fraîchen. Kom ihåg att tvätta frukterna noga när du ska riva och använda skalet. Använd gärna ekologiska frukter.

6. Vänd till sist ner kanderad frukt och korinter eller russin i kvarkblandningen. Häll fyllningen i kakformen utanpå den stelnade kakbottnen och grädda i ugnen i 60 minuter.

7. Låt kakan svalna i formen. Tag loss kakan från formen först när kakan har svalnat. Dekorera med chokladmandlar eller med påskgodis.

Recept: Finlands svenska marthaförbund

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning