Gör en utflykt!

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.04.2017

Man kan alltid göra en utflykt! Det går bra att göra utflykter alla årstider. På våren när naturen börjar vakna är det kanske extra roligt.

En utflykt kan vara kort eller lång. Man kan gå en promenad till något vackert ställe i närheten, sätta sig ner och äta en smörgås. Det är en utflykt.

Eller så kan man först åka någonstans med buss eller bil och sedan vandra hela dagen. Kanske man till och med övernattar i ett tält eller i en stuga. Det är också en utflykt.

Det viktiga är att friluftsliv och utflykter piggar upp. Man får motion och man piggas upp av naturupplevelser. Också en kort utflykt bjuder på upplevelser skriver Forststyrelsens på sin webbsida utinaturen.

Det finns 39 nationalparker i Finland och många friluftsområden och vandringsleder. Men den som vill ha något enklare kan välja att gå på picknick i en park eller att promenera till en  strand i närheten.

Viktigt med bekväma skor

För korta utflykter behöver man ingen extra utrustning. Det går bra med vanliga fritidskläder. Det viktiga är att man har bekväma skor om man ska gå långt. Att ha med en jacka som är vindtät och tål regn är också bra.

Ofta är matsäcken en viktig del av utflykten. Man packar ner något gott att äta och dricka. När man hittar ett lämpligt ställe packar man upp matsäcken och njuter av mat och utsikt.

Ett sittunderlag är bra att ha ifall det är vått där man vill sätta sig.

Om det är kallt väder är det gott att ha något varmt att dricka. Man kan ha varm saft, te eller kaffe i en termos. Smörgåsar och frukt är bra utflyktsmat.

Att grilla korv utomhus är roligt, men man får inte göra upp eld var som helst. Om det finns en grillplats går det bra, men annars måste man ha markägarens lov för att få göra upp eld. Om det är torrt och varning för skogsbrand får man inte göra upp eld i naturen.

Om man gör en längre utflykt ska man se till att man har telefonen laddad. Man ska också berätta för någon vart man är på väg och när man har tänkt komma tillbaka. Då kan man få hjälp ifall en olycka skulle inträffa.

Källa www.utinaturen.fi (luontoon.fi)       

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)