Granolan är god till frukost eller mellanmål tillsammans med fil eller yoghurt.
Ta gärna lite bär ur frysen och ät tillsammans med granolan.
Passa på att göra flera satser av granolan. Du kan sätta granolan i fina burkar och ge som present i adventstid eller till julklapp.
Julgranola
2 deciliter havregryn 1 deciliter havrekli
2 deciliter blandade nötter (mandel, cashewnötter, hasselnötter)
1 deciliter blandade frön (solrosfrön, linfrön, sesamfrön)
2 matskedar flytande honung
2 ½ matskedar rypsolja
2 ½ matskedar vatten
1 ½ tesked kanel ½—1 tesked kardemumma
Skalet av en halv apelsin 1 deciliter torkade bär eller russin
Blanda alla torra ingredienser i en skål med kryddorna. Du kan hacka nötterna i mindre bitar. Blanda honung, vatten och rypsolja i en skål och häll över de torra ingredienserna. Bred ut allt på en ugnsplåt med bakplåts- papper och rosta i mitten av ugnen i 200 grader cirka 5–10 minuter, tills granolan fått fin färg. Låt svalna på plåten och häll sedan upp i en glasburk.
Flera juliga recept hittar du på www.recept.martha.fi
Recept Jenni Haapala, bild Karin Lindroos
Källa Finlands svenska marthaförbund