Granola till dig eller din vän

Text: Maria Österlund
Foto: Karin Lindroos/Finlands svenska marthaförbund
Artikel publicerad: 04.12.2018

Granola är en slags müsli, en knaprig blandning av gryn, frön och nötter.

Granolan är god till frukost eller mellanmål tillsammans med fil eller yoghurt.

Ta gärna lite bär ur frysen och ät tillsammans med granolan.

Passa på att göra flera satser av granolan. Du kan sätta granolan i fina burkar och ge som present i adventstid eller till julklapp.

Julgranola

2 deciliter havregryn 1 deciliter havrekli

2 deciliter blandade nötter (mandel, cashewnötter, hasselnötter)

1 deciliter blandade frön (solrosfrön, linfrön, sesamfrön)

2 matskedar flytande honung

2 ½ matskedar rypsolja

2 ½ matskedar vatten

1 ½ tesked kanel ½—1 tesked kardemumma

Skalet av en halv apelsin 1 deciliter torkade bär eller russin

Blanda alla torra ingredienser i en skål med kryddorna. Du kan hacka nötterna i mindre bitar. Blanda honung, vatten och rypsolja i en skål och häll över de torra ingredienserna. Bred ut allt på en ugnsplåt med bakplåts- papper och rosta i mitten av ugnen i 200 grader cirka 5–10 minuter, tills granolan fått fin färg. Låt svalna på plåten och häll sedan upp i en glasburk.

Flera juliga recept hittar du på www.recept.martha.fi

Recept Jenni Haapala, bild Karin Lindroos

Källa Finlands svenska marthaförbund

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)