Heli Laaksonen gläder sig över små saker

Text: Matti Välimäki
Foto: Miikka Lappalainen
Artikel publicerad: 23.02.2021

Det var meningen att diktaren Heli Laaksonen skulle åka på turné och läsa upp dikter. Men det blev inget av det. På grund av coronapandemin får man inte ordna tillställningar med många människor. Nu studerar Heli till natur- och miljörådgivare.

Varför började du studera just natur- och miljörådgivning?

– Jag har alltid varit intresserad av naturen. Naturen har också inspirerat mig när jag har skrivit dikter. I naturen blir jag lugn. Så känner jag till exempel i skogen. Det finns väldigt många fina saker i vår omgivning. Vi måste bara stanna upp och titta oss omkring.

Hur har det varit i skolan?

– Jag har lärt mig många nya saker. Jag har förstått att fastän det finns stora problem på jorden så kan människorna lösa dem. Idag fick jag lära mig hur bra vi nuförtiden kan rena avloppsvatten. Ju mer vi vet om naturen, desto mer vill vi skydda den.

Är det sant att du har lärt dig mycket också om till exempel mossor?

– Mossorna är verkligt spännande! Det finns ungefär 900 olika sorters mossor i Finland. Mossorna är som ett meddelande från forntiden. Det växte mossor på jorden redan när här levde dinosaurier.

Du har skrivit dikter till exempel om kossor. Har du blivit intresserad av nya djur under dina studier?

– Ja, det har jag! Jag höll nyligen ett föredrag om dvärgnäbbmusen. Dvärgnäbbmössen är så små att det ryms fem sådana i en tändsticksask.

Skriver du fortfarande dikter?

– Jag kommer säkert alltid att skriva. Men jag vet inte om det i framtiden finns tillräckligt många som läser diktböcker. Måleri är nu en av mina nya hobbyer. Jag har nyligen målat tavlor med lodjur och harar som motiv.

På grund av coronan har du inte kunnat uppträda med diktuppläsning. Vad tänker du göra när vi får höra att man inte längre behöver vara rädd för coronan?

– Jag rusar genast iväg någonstans för att lyssna till diktuppläsning. Jag tänker sitta på första raden. Jag tror att jag kommer att vara riktigt till mig av lycka.

Coronan har betytt många tråkiga saker. Har den fört med sig någonting bra?

– Jag hoppas att människor har lärt sig tänka på nytt sätt. Det vore bra om vi förstod att det inte är nödvändigt att hela tiden resa till länder långt borta.

– Vi kan hitta glädjen i små saker, till exempel när vi promenerar i skogen. Eller så kan vi bli glada över att vi inte längre behöver använda munskydd. Vi blir säkert glada när vi igen kan se varandras miner och smilgropar i ansiktet!

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)