Helsingfors är en av de finaste städerna

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 24.03.2021

Det har varit ett tungt år för oss alla. Jan Vapaavuori påminner oss om att det ändå har funnits värre perioder i världen.  Vapaavuori är säker på att vi övervinner coronapandemin.

Du har arbetat som borgmästare i Helsingfors i fyra år. Hurdan har den här tiden varit?

– Fartfylld och intressant. I början talade vi mycket om att städerna blir allt viktigare i samhället. Det senaste året har mycket handlat om coronapandemin. Världen förändras trots coronaviruset. Vi får inte glömma hotet av klimatförändringen eller utvecklingen mot allt mera digitalisering. Vi ska också minnas att befolkningen åldras.

– Helsingfors är Finlands största stad och största arbetsgivare. Helsingfors stad sysselsätter 40 000 personer. Det händer mycket i Helsingfors.

Vad är det bästa med Helsingfors? Vad kunde vara bättre?

– Det bästa med Helsingfors är helheten. Filosofen Aristoteles sa för mer än 2000 år sedan att staden finns till för att människor ska kunna leva ett gott liv. Det här är ett av mina favorit talesätt. Ett bra liv betyder ändå olika saker för olika människor.

– Det är bra att staden är ren, prydlig, grön, trygg och levande. Servicen måste fungera. Allt detta fungerar i Helsingfors. Men man kan alltid försöka förbättra saker och ting.

Varför fortsätter du inte som borgmästare?

– Vi har alla bara ett liv. Därför är det trevligt att göra olika saker i livet. Jag har haft olika politiska uppgifter under större delen av mitt vuxna liv. Nu är det dags att göra något annat. Jag är en nyfiken typ som blir ivrig över nya saker. Just nu är det inte aktuellt att börja med politik på nytt.

Du har arbetat för Europeiska investeringsbanken. Förändrade det din världsbild?

– Självklart. Det var en multinationell och mångkulturell arbetsmiljö. Människor kom från många olika kulturer och bakgrunder. Investeringsbanken är den största offentliga banken i världen. Arbetet gav en ganska bra uppfattning om vad som styr Europa.

En hurdan ledare är du?

– Jag tror att jag är tydlig och konsekvent. Jag är också äregirig och krävande, men rättvis. Jag gömmer mig inte när jag behövs.

Vi lever i en mycket ovanlig tid. Hur tar vi oss ur det här?

– Jag tror på framtiden. Vi ska klara oss igenom det här. Vaccineringarna har börjat, så vi är på väg tillbaka mot det normala livet. Det har funnits mycket värre tidsperioder i världshistorien. Tidigare var pandemier allvarligare eftersom medicinen inte var så utvecklad som den är idag. Krig och hungersnöd är svåra saker som plågar världen idag.

– Jag tror och hoppas att coronapandemin har fört oss närmare varandra. Vi kanske bättre förstår hur viktigt det är att ha människor nära och att ta hand om varandra. Det är viktigt att kunna röra sig och samlas fritt, att arbeta, träffa vänner och gå på fester. Vi kanske börjar uppskatta dessa saker först när vi inte längre har möjligheten att göra allt detta.

Vad hjälper dig att orka och må bra?

– Motion är viktigt för mig. Och att få vara ute. Att gå på promenad eller pyssla ute är viktiga saker för mig på fritiden.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)