Heureka vill lära ut genom upplevelser

Text: Maria Österlund
Foto: Heureka
Artikel publicerad: 18.11.2014

Vetenskapscentret Heureka öppndes i Dickursby i Vanda för 25 år sedan.

Modellen togs från liknande vetenskapscenter i USA.

– Fast vi är nog ganska unika. Hos oss handlar det inte bara om naturvetenskap och teknik, utan om all slags vetenskap. Vi vill också visa hur olika saker påverkar människorna och hela samhället. Det här säger Mikko Myllykoski som är upplevelsedirektör på Heureka.

Under 25 år har Heureka  haft  många slags utställningar. Populärast hittills har utställningen om dinosaurier varit. På den fanns både äkta dinosaurieskelett och modeller av dinosaurier som kunde röra sig. Också utställningen Body worlds som visade äkta konserverade människokroppar lockade en stor publik. Heureka har ungefär 300 000 besökare per år.

Myllykoski berättar att sättet att tänka förändrades på Heureka när han fick jobbet som upplevelsedirektör för ett tiotal år sedan. Tidigare hette tjänsten utställningsdirektör.

– Det är inte längre själva utställningen som är det viktigaste. Det är besökarnas upplevelser, det de lär sig och kommer ihåg efteråt som är det viktigaste, säger han.

En annan viktig sak på Heureka är samarbetet. Man vill att besökarna ska göra saker tillsammans. En del av utställningsföremålen och experimenten är planerade så att det behövs både barn och vuxna för att lösa dem.

Till exempel kan man pröva på att bygga ett stockhus eller en iglo. För att få de sista takbitarna på plats behöver det finnas en lång person med.

Heureka samarbetar med vetenskapscenter över hela världen. Det är alltså bara en del av utställningarna som är skapade helt och hållet i Heureka. En del är inhyrda från andra länder. Å andra sidan åker många av Heurekas utställningar ut på turné när de stänger i Heureka.

Heureka riktar sig till en flersspråkig och internationell publik. Alla texter och filmer finns på svenska, finska och engelska. Många texter finns dessutom på estniska och ryska. Heureka besöks av många som har estniska eller ryska som modersmål.

Heureka är ett stort center. Där finns alltid någon färsk utställning. Men där finns också en basutställning med flera olika teman som är öppen i flera år. Bland annat finns där en avdelning  som kallas Det susar i tarmen. Den berättar om hur vår matsmältning fungerar.

En avdelning kallas Heureka-klassiker. Här kan man pröva på olika experiment och förstå fysikens lagar bättre. Man kan till exempel pröva på att lyfta en bil.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)