Hörselproblem blir allt vanligare

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.11.2018

Buller och högt ljud ökar i vårt samhälle. Det här leder till att allt fler får problem med hörseln.

I Finland har omkring 15 procent av invånarna nedsatt hörsel. Det betyder att 750 000 personer hör illa.

Alla som hör dåligt vet ändå inte att de har nedsatt hörsel. Omkring 300 000 finländare använder hörapparat, men många fler kunde ha nytta av en hörapparat.

– Folk vill inte alltid medge att de har nedsatt hörsel. Många tycker fortfarande att det är lite pinsamt att använda hörapparat. De är rädda för hur människor omkring dem ska reagera. De tänker att några kanske tycker att man är gammal eller dum om man har hörapparat. Det här säger Johan Wikström som är koordinator på Svenska hörselförbundet.

Förr var det mest äldre som hade dålig hörsel. Idag har också många medelålders och yngre hörsel problem. Det beror på att det finns mycket buller i vårt samhälle. Att lyssna på musik i hörlurar är också en typ av buller. Och till exempel i skolklasser och dagisgrupper kan ljudnivån vara så hög att det är buller.

– Många människor är medvetna om riskerna med buller och skyddar sin hörsel idag. Det är en bra sak, säger Wikström.

Motstånd mot hörapparat

Han säger att folk inte är lika duktiga på att skaffa hörapparat. Många skjuter upp det i flera år.

– Om man vet att man har nedsatt hörsel borde man gå till en öronläkare och skaffa en hörapparat så fort som möjligt. Ju snabbare man gör det, desto bättre. Dålig hörsel är en sak som påverkar hjärnan, minnet och det sociala livet.

En modern hörapparat är så liten att den knappt syns. Och det finns hörapparater i olika färger för den som vill ha något extra. Hörapparaten anpassas också efter användarens hörsel. Det är inte längre så att hörapparaten förstärker alla ljud.

– Men visst kan det ta tid att lära sig använda sin hörapparat och få den rätt inställd. Man ska ge sig själv ett par månader tid att vänja sig vid hörapparaten. För den som har haft dålig hörsel länge kan det kännas nytt och konstigt när man plötsligt hör nya ljud, till exempel klockan som tickar, säger Wikström.

I Finland har alla som behöver det rätt att få en hörapparat utan extra kostnad. Det enda man behöver betala är en poliklinikavgift till hörselkliniken.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)