Hösten ger oss svamp

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 22.09.2020

Svamp växer bäst då det är svalt och fuktigt väder. Därför är hösten den bästa årstiden för att plocka svamp.

I år började svampsäsongen tidigare än vanligt. Då hösten är lämpligt sval och fuktig finns det svamp ännu länge. I södra Finland kan det finnas svamp ännu i november.

Svamp är hälsosamt

Svamp innehåller bland annat mycket D-vitamin, selen, B-vitaminer och fibrer. Svamp kan användas till väldigt mycket. Svamp kan användas i matlagning på många olika sätt. Svamp kan också användas för att färga garn och tyger. I den här artikeln berättar vi hur man samlar svamp och gör mat av dem.

Plocka bara svamp som du känner

Många svampar passar för matlagning men en del svampar är giftiga. Därför är det viktigt att veta hur de ätliga svamparna ser ut. I värsta fall kan man dö av att äta giftig svamp.

Den röda flugsvampen ser skojig ut men den är giftig. Den röda flugsvampens gift orsakar magont, illamående och yrsel. Du ska alltså bara plocka svamp som du säkert vet att går att äta.

Att plocka svamp är bra motion

Om vädret är lämpligt för motion utomhus är vädret också lämpligt för att plocka svamp. Men strax efter regn är svampen vattnig. Då förstörs svampen lätt. Vänta tills marken har torkat innan du plockar svamp.

Svampar växer oftast i skogen. En del svampar växer också på gräsmattor och ängar. Undvik ändå att plocka svamp nära vägar. Bilarnas avgaser innehåller skadliga ämnen som fastnar i svampen.

Vad är bra att ha med sig i svampskogen?

Ta gärna med dig någon som känner till svampar ifall du själv inte är van att plocka svamp. En svampbok kan också vara till stor nytta. Bilderna i svampboken hjälper dig att känna igen ätbara svampar.

En korg eller hink är bra för svampplockning. En svampkniv är bra att ha i svampskogen. Svampkniven har en liten borste i ena änden. Borsten används för att borsta bort mull och skräp från svampen. Med kniven kan de dåliga delarna av svampen skäras bort.

Svamp passar bra i många maträtter

Svamp är gott bland annat i en krämig svampsoppa, i en paj med både grönsaker och svamp och i svampsallad. Svamp piggar också upp vardagsmaten. Prova att lägga svamp i omelett eller i makaronilåda. Stekt svamp med lök på rostat bröd är jättegott. Svamp är också utmärkt tillsammans med ugnsfisk.

Svamp kan förvaras genom torkning och frysning

Torkad svamp håller flera år i en lufttät burk. Skär svampen i skivor. Lägg skivorna i en elektrisk mattork eller i låg värme i ugnen. En mattork är en apparat som är avsedd för att torka svamp och grönsaker.

Förvara de torkade svamparna i en lufttät burk. När man sedan ska använda den torkade svampen måste man först lägga den i blöt i vatten eller mjölk. Det går bra att använda blötläggningsvätskan i matlagning. Vätskan innehåller värdefulla näringsämnen. Torkad svamp kan också smulas och tillsättas direkt i maten.

Svamp kan också frysas. Börja med att skära svampen i bitar. Stek den sedan. När svampen steks så försvinner onödig fukt och vätska från svampen. Använd inte fett vid stekning eftersom svampen inte då håller lika länge i frysen.

När svampen svalnat kan den packas in i påsar eller askar. Skriv på datum och år. Svampen håller ungefär ett år i frysen.

Svamp kan läggas in i ättika eller salt

Förr i tiden lades svamp ofta i en ättikslag. Det var också vanligt att förvara svampen i salt. Först rengörs svampen. Sedan ska svampen förvällas.

Förvällning betyder att man snabbt kokar upp svampen i vatten. Kokvattnet ska slängas bort.

Svampen läggs sedan i rena glasburkar. Därefter hälls en lag över svampen. Lagen görs på vatten, ättika, salt, socker och kryddor.

Saltad svamp görs genom att turvis lägga grovt havssalt och svamp i en burk. Ta bort överlopps salt före du använder den saltade svampen. Svampsallad görs ofta på saltad svamp.

Färska, odlade svampar kan köpas i matbutiker året runt. Goda recept på svamprätter finns i kokböcker och på matsidor på webben.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)