Hunden är en familjemedlem för många i Finland

Text: Seija Niinistö-Samela
Foto: Juha Salmela
Artikel publicerad: 02.02.2024

Det finns många hundar i Finland. För många är hunden en viktig vän och familjemedlem.

En del hundar arbetar med att hjälpa människor. Till exempel polisen använder hundar i sitt arbete.

Förr hade man ofta hundar för att de skulle vakta huset och gården. En del hundar skulle hjälpa till vid jakt. Nuförtiden är hundar ofta familjemedlemmar.

Hundar känner glädje och sorg

Man har gjort mycket forskning om hundars beteende. Nuförtiden vet vi att hundar kan känna känslor.

Hunden kan känna till exempel glädje, sorg och rädsla. Hundar är också bra på att tolka människor. De kan se om deras ägare är ledsen eller glad. Ofta kan en hund trösta och pigga upp en människa på sitt eget sätt.

Forskningen om hundars beteende hjälper människor att förstå hundar bättre. Det har gjort vänskapen mellan människor och hundar starkare. För en del människor kan en hund vara viktigare än släktingar.

Ägare är beredda att betala för att hunden ska må bra

Det är viktigt för de flesta hundägare att hunden mår bra. För att hunden ska må bra behöver den vaccinationer, tandvård och veterinärbesök. Det här kan bli ganska dyrt.

Man kan ha en försäkring för sin hund. Då täcker försäkringen en del av kostnaderna om hunden blir sjuk och behöver skötas om av en veterinär.

Det finns butiker som säljer hundtillbehör. Det är sådant som hunden kan behöva, som mat, halsband, selar och koppel. De här butikerna säljer också hundleksaker och utrustning som man behöver för att sköta hundens päls.

De senaste åren har de här butikerna klarat sig ganska bra ekonomiskt. Människor är beredda att betala för att deras hundar ska må bra.

Märkeskläder och hunddagis

Man kan köpa märkeskläder och smycken till sin hund. Hundens ägare kan tycka att det är roligt att köpa märkeskläder och smycken fastän hunden inte behöver dem. En del hundar kan däremot behöva ett täcke om det är riktigt kallt eller regnigt.

Nuförtiden finns det många olika sorters tjänster och service för hundar. Många hundägare är beredda att betala för att få sin hund omskött. Om man till exempel har en pudel vars päls är svår att sköta kan det kännas skönt att kunna föra hunden till en professionell trimmare.

Det finns simkurser för hundar och hundmassage. På en del orter finns det hunddagis. Man kan föra sin hund till hunddagiset om man inte vill att den ska vara ensam hemma hela dagen.

Man kan inreda sitt hem så att det passar en hund

Man kan tänka på hunden när man inreder sitt hem och göra så att den trivs. På bostadsmässan år 2023 presenterades ett hus som har planerats så att det passar hundar. Golvet är till exempel gjort av ett material som inte är så halt för hundens tassar.

Hunden kan bidra till att människor mår bra

Det finns forskning som visar att människor kan må bra av att vara med hundar. När man kelar med en hund kan blodtrycket sjunka.

Hunden kan ge mycket glädje och många vill sköta bra om sin hund. Man kan promenera med sin hund och träna olika saker, som agility eller hunddans. Man kan också ha hundutställningar som hobby. Via hunden kan du blir bekant med och lär känna nya människor.

Det är kanske inte så konstigt att många ser hunden som en medlem i familjen.

Läs mera: kennelliitto.fi/sv, asunotomessut.fi

En hund av rasen pudel.
Pudelns päls behöver skötas om och klippas regelbundet eftersom pälsen hela tiden växer.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)