Hunden Roope samlar flaskor

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 16.12.2020

Flasksamlarhunden Roope städar upp i naturen. I Åbo har hunden blivit en riktig kändis.

Roope är på morgonpromenad i Runosbacken i Åbo med sin matte Mirjami Kujanpää. Hunden snusar ivrigt i gräset. Sedan upptäcker han en tom ölburk vid en buske. Roope tar burken i sin mun. Hunden visar ivrigt upp sitt fynd. Han viftar glatt på svansen.

– Allting började med att jag visade en tom burk för Roope en gång när vi var på promenad. Nu letar Roope efter flaskor och burkar hela tiden, berättar Mirjami.

Matte hjälper med flaskorna

Roope och matte Mirjami för tillsammans hem alla flaskor de hittar på promenaden. Roope bär en burk i munnen och matte transporterar resten av flaskorna och burkarna i en plastkasse.

– Ibland träffar de på andra hundar som undrar vad Roope har i munnen. Då brukar Roope släppa burken och i stället sätta tassarna över den. På det sättet visar han att ingen annan hund får ta hans skatt. Roope nöjer sig inte alltid med att leta efter flaskor och burkar på marken.

– En gång stannade Roope framför en man. Mannen drack öl och Roope tittade länge på honom. Roope väntade på att burken skulle bli tom. När man druckit färdigt fick Roope faktiskt burken.

Roope förtjänar mera än han äter

Mirjami berättar att hon nyligen igen har fört flaskor och burkar som hunden har hittat till butiken. Hon fick sju euro för returflaskorna och burkarna.

– Roope förtjänar mycket mera än det går pengar till hans mat, säger Mirjami.

Hon berättar ändå att hon och hunden inte gör det här jobbet för att få pengar. Det viktigaste är att städa upp i naturen.

– Jag tycker det är dumt att kasta tomma flaskor i naturen. Jag och Roope vill hålla rent och snyggt i naturen där vi går.

Roope är ett gott exempel

I somras skrev en tidning i Åbo om flasksamlarhunden Roope. Då blev Roope en kändis.

– Men fastän Roope numera är känd är han inte alls högfärdig. Han är en mycket snäll hund som är vänlig mot alla.

– På våra promenader märker jag att människor känner igen Roope och tycker om honom. Många människor stannar för att prata. De brukar fråga hur hunden mår.

Mirjami säger att hon tror att Roope visar gott exempel.

– Vi såg nyss en kvinna som samlade tomma flaskor i en sopsäck. Nu har vi alltså fått en konkurrent, någon annan som samlar flaskor och burkar, säger Mirjami Kujanpää.

Roope och matte.
Mirjami Kujanpää säger att Roope visar gott exempel på att man ska hålla snyggt i naturen.

1 svar på ”Hunden Roope samlar flaskor”

  1. oi vad bra och fint att en hund samlar flaskor

    poeng för Roope??‍??

    hälsningar från Saigo hunden:

    mjääh, no kan jag också (kanske)…..

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)