En säker och trygg jul för dina husdjur

Text: Betty Marschan, källor HESY, Evidensia, Agria, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.12.2022

Julmat och julprydnader kan vara farliga för husdjur. Den här artikeln har tips för ett säkert och tryggt julfirande för familjer med husdjur.

Helsingfors djurskyddsförening HESY påminner oss om att tänka på våra husdjur under julen. Det är viktigt att djurägare gör hemmet tryggt även för djuren. Det här är särskilt viktigt i de familjer som nu firar sin första jul med ett husdjur. Det finns mycket att lära sig när man första gången har till exempel en katt eller hund hemma hos sig.

– Vi har gjort en lista över de saker som djurägare ska tänka på inför julen. Det är också bra att ta reda på kontaktuppgifterna till närmaste veterinärklinik som är öppen även på jullovet, säger Nina Immonen, ordförande i HESY.

Husdjuret kan behöva ett lugnt ställe, där det kan vila om det vill. Särskilt skygga kaniner och katter behöver kanske söka trygghet och lugna sig under möbler, i en transportkorg eller i ett separat rum.

– Ge ditt husdjur tid och uppmärksamhet. Ditt husdjur mår bättre av en trevlig lekstund i stället för extra godsaker, säger Nina Immonen.

Glittriga band och glänsande bollar kan vara skadliga för husdjur. Julprydnader ska gärna placeras så att husdjuren inte kommer åt dem. Bilden visar människor som handlar julsaker på en marknad i Hong Kong den 12 december.

Dekorationer

 • Julgransbollar och glitterdekorationer
  Särskilt katter tycker om att leka med dekorationer. Undvik trådliknande juldekorationer eller placera glittriga dekorationer utom räckhåll för husdjur.
 • Paketsnören och rosetter
  Släng snören och rosetter direkt efter att presenten öppnats. Lägg snören i en behållare med lock så att husdjuret inte kan komma åt dem.
 • Glas-, aluminium- och pappersdekorationer
  Om djuret biter i dekorationen kan de vassa kanterna och bitarna vara farliga för husdjuret.
Presentband, rosetter och paketpapper ska städas undan efter användning. Se upp att inte husdjuren leker med till exempel banden. Bilden visar presenter som paketeras inför jul.

Belysning

 • Julbelysning med sladdar
  Julbelysningens sladdar kan ge elektriska stötar om ett nyfiket husdjur tuggar på dem. Göm undan sladdar och släck belysningen när du lämnar rummet. Julhemmet kan även dekoreras med batteridrivna LED-lampor.
 • Levande ljus
  Stearinljus måste alltid släckas varje gång du lämnar rummet. Levande ljus ska placeras på platser dit husdjuret inte kan nå så att djuret inte välter ljuset.
Julgransljus är vackra i granen. Men se till att inte husdjuren tuggar på elsladdarna. Bilden visar Riksdagens julgran i rikssalen den 16 december.

Julväxter och granen

 • Julgranen
  Julgranen ska placeras stadigt så att den inte ramlar omkull. Speciellt katter gillar att klättra i granen. Då kan det löna sig att fästa granen vid väggen eller i taket. En del husdjur vill smaka på granbarr och kvistar. Sådana husdjur ska hållas i ett annat rum än granen när ägarna är borta.
 • Julblommor
  Många populära julblommor är farliga för husdjur. Bland annat de här blommorna ska hållas borta från djuren:

  • Julstjärna
  • Hyacint
  • Amaryllis
  • Liljeväxter
  • Tulpan
  • Julros
Julstjärnan är en vacker och populär blomma. Julstjärnan är dock giftig och kan därför vara skadlig för husdjur. Också människor kan få magbesvär och irriterad hud av blomman. Håll därför julstjärnan på tryggt avstånd från särskilt djur och barn. Bilden visar en ung man i ett ungdomsfängelse i Guatemala. Han sköter julstjärnor i fängelsets plantskola där unga fångar får jobba med blommor som en form av terapi innan de kommer ut ur fängelset.

Godis och mat

 • Julgodis
  Choklad, godis som innehåller xylitol, vindruvor, russin och nötter är skadligt för husdjur.
 • Ben- och fettrester
  Stekta köttben och till exempel skinkfett passar inte för för husdjur. Också nätet som ligger runt julskinkan är farligt för djuren. Lägg undan maten i till exempel kylskåpet när du ätit färdigt.
 • Salta livsmedel
  Till exempel julskinka är alltför salt för att passa husdjur. Stora mängder salt är farligt för bland annat hundar.
 • Ojäst deg
  Deg som jäser ska hållas borta från husdjur. Degen kan fortsätta jäsa i djurets mage och skada djuret.
 • Alkohol
  Se till att alkoholhaltiga drycker inte står framme under festen där husdjuren kan smaka på dem.

Mera information:

Julens faror för hund och katt

Giftigt för hunden i juletid

Helsingfors djurskyddsförening HESY

Lämplig julgodis för husdjur finns i djuraffären. Bilden visar en hund som snusar på hundgodis under Hundmässan i Helsingfors mässcenter den 2 december.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)