I Finland är naturen nära

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 26.08.2014

Vi på Haltia vill göra människor intresserade av att röra sig i naturen. I Finland är naturen nära. Det är lätt för oss finländare att ta oss ut i naturen, säger Jukka-Pekka Ronkainen, som är informatör på naturcentret Haltia.

Om du aldrig tidigare har vandrat eller rört dig i naturen är Haltia ett bra ställe att börja med det. Haltia ligger vid Noux nationalpark, så där kommer man ut i den riktiga vildmarken.

På Haltias utställning kan man lära sig om hela Finlands natur på en gång. Sedan kan man prova på att röra sig i naturen genom att gå någon av naturstigarna som börjar vid centret. Då får man se, höra och känna dofterna i naturen.

Vi vill att tröskeln ska vara låg, så att folk vågar ge sig ut i naturen. Vi har också en naturskola, dit kommer skolgrupper för att lära känna naturen, berättar Jukka-Pekka.

Också många utländska turister kommer till Haltia. Det senaste året har Haltia haft besökare från minst 15 olika länder. Vanligast är det med ryska och kinesiska turister.

Lugnet och tystnaden är säkert sådant som lockar utlänningar till Haltia. De är också fascinerade av allemansrätten. Många blir förvånade över att de får plocka bär och svamp, att de får meta fisk och bada i sjöarna. Sådant som känns självklart för finländare, säger Jukka-Pekka.

Om du rör dig i Noux nationalpark kan du ha mat med dig, det finns flera ställen där man kan grilla. Haltia har också en egen restaurang. Däremot finns det inga soptunnor i nationalparken, alla ska ta med sig sitt skräp därifrån.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)