Igelkotten kan bli en trevlig djurkompis

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 16.06.2016

Igelkotten är ett fridlyst djur. Man får inte fånga, döda eller hålla igelkotten som keldjur. Men du kan få igelkotten att trivas i din trädgård.

Igelkottarna vaknar ur sin vintersömn senast i maj. Nu är de i rörelse i naturen på kvällar och nätter. Igelkottarna trivs ofta nära hus. Om du ställer ut mat och dricka kan igelkotten börja trivas på din gård och ofta komma på besök.

Det är bäst att ställa ut maten till igelkotten först på kvällen. Annars kommer fåglarna och äter upp den.

Igelkottar gillar till exempel kattmat. Maten får inte innehålla mjölk eller vete eftersom igelkottens mage inte tål det. Salt mat är inte heller bra för igelkotten.

Om man bjuder igelkotten på torrt kattfoder ska man först blöta det i vatten, annars kan fodret svälla i igelkottens mage. Igelkotten behöver också färskt vatten att dricka varje dag.

Skydda igelkotten från faror

Igelkotten kan råka ut för många faror på sommaren. Till exempel gräsklippning kan vara farligt för igelkotten. Se efter att inga igelkottar gömmer sig i gräset före du börjar klippa.

Brasor kan också vara farliga för igelkotten. Det är bra att samla kvistar och löv till brasan kort före den ska tändas. Annars kanske igelkotten har krupit in bland kvistarna för att sova. Det är också bra att tända brasan bara på ena sidan så kan igelkotten springa iväg undan elden om den är bland kvistarna.

Se till att du inte har djupa gropar med branta kanter i trädgården. Igelkotten kan falla in i dem och ha svårt att komma upp därifrån.

Nät som skyddar bärbuskar mot fåglar kan också vara farliga för igelkottar.

Igelkottsvårdaren kan hjälpa

Om du hittar en trött, sjuk eller skadad igelkott kan den behöva hjälp av en igelkottsvårdare. Igelkottsvårdare är vanliga människor som frivilligt sköter om sjuka eller skadade igelkottar på sin fritid. Vårdarna samarbetar med veterinärer.

Bara en sjuk igelkott sover på en öppen plats på dagen. Om igelkotten haltar kan den vara skadad och behöva hjälp. Ta då kontakt med en igelkottsvårdare eller en djurskyddsförening.

Igelkottar får ungar i slutet av juni. Igelkottsungarna håller sig oftast nära sin mamma. Om små igelkottsungar rör sig ensamma i många timmar kan det ha hänt deras mamma någonting. Då kan du ta kontakt med en igelkottsvårdare och be om råd.

Igelkottar kan bli trevliga djurkompisar på din gård, men du ska lämna dem i fred och låta dem komma och gå som de vill.

Mera information om igelkottar på finska på internet på adressen www.siilikiikarissa.fi. Där finns också kontaktuppgifter till igelkottsvårdare.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)