Internet förändrade informationen

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 06.05.2015

Kan du föreställa dig ditt liv utan internet? För många är tanken främmande.

Internet, eller nätet som det ofta kallas, har blivit en vardaglig sak. Många av oss sköter våra bankärenden på nätet.

Många lyssnar på musik direkt på nätet, till exempel via Spotify. Man behöver inte titta på tv-programmen när de sänds, eftersom man kan se dem senare, via nätet.

Och vad kompisarna sysslar med, det kan man kolla på Facebook.

Fastän internet i dag är vardagligt, är det en ganska ny uppfinning. För 20 år sedan, i mitten av 1990-talet, var det främst människor på universitet som använde e-post.

När det gäller att leta fram information har internet förändrat världen mycket. Det är svårt att tänka sig en sak man inte hittar mera information om genom att använda sökmaskinen google.

Internet är ett världsomfattande nätverk (på engelska world wide web, därför www).

Dess historia började på 1960-talet. Redan då utvecklade försvarsministeriet i USA nätverk som de kopplade till varandra.

Under 1990-talet blev det vanligare att använda internet i hemmen. På  2000-talet hade många finländare redan internet-uppkoppling hemma. Fast då använde man ännu långsamma och osäkra uppkopplingar via telefonnätet. I dag har de flesta snabba bredband. Genom dem går det bra att se på film och lyssna på musik.

Sociala medier är nu ett populärt sätt att förmedla information och åsikter. Många använder den sociala nätverkstjänsten Facebook eller mikrobloggen Twitter.

I Facebook kan man berätta om sig själv och vad man gör och dela informationen med många vänner. Via Twitter kan man skicka egna och läsa andras korta meddelanden på internet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)