Iranier som flyttat till Finland

Text: Kaisa Kaatra
Foto: Adel Rezapour
Artikel publicerad: 25.05.2023
Arshia Rezapour är en 19-årig student. Han kom till Finland för två år sedan för att vara nära sin familj som bor i Finland. Nu bor han i ett eget hem och gör grundskolestudier vid Eira vuxengymnasium. Arshia spelade fotboll i Iran, men i Finland är det för dyrt att ha fotboll som hobby.
Saeid och Freshteh Shekarak Ghashghaie har inte sett sitt hemland Iran på 37 år. Finland är nu deras andra hemland. De har två vuxna barn och en egen restaurang i Finland. Freshteh saknar allt från Iran: kulturen, språket och klimatet. Hon minns de fria dagarna i Iran när hon var ung. Då hade kvinnor jämställdhet och frihet.
Parmin Mori är Parvins dotter. Hon är 10 år gammal och går i skolan. Parvin talar tre språk flytande: finska, engelska och persiska. Hon tränar gymnastik och gillar att spela trummor.
Adel Rezapour är en iransk bildjournalist. Adel arbetade på nyhetsbyrån IRNA:s kontor i Ahwaz och i Nor Khozestan-tidningen i Iran. Adel har bott i Finland i fyra år med sin familj och har redan många finländska vänner. Adel hoppas kunna återvända till Iran en dag när landet är fritt. Adel gör arbetspraktik och övar sin finska på tidningen Selkosanomat.
Adel har fotograferat bilderna på det här uppslaget.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)