Iris Toivonen  har ett  kafé på hjul

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 19.05.2021

Iris Toivonen i Åbo har en kaffemoped. Med mopeden kör hon runt och kokar och säljer kaffe.

Många kunder stannar och pratar med Iris en god stund. Kunderna talar om både glada och tråkiga saker med Iris.

Hur startade du kaffemoped-företaget?

– Efter studenten åkte jag till Australien för att jobba. På den resan studerade jag till barista. Jag är alltså sakkunnig när det gäller kaffedrycker.

– När jag kom hem till Finland ville jag jobba som barista också här. Jag köpte en moped som är utrustad med en kaffekvarn så att jag kan mala kaffebönor. Min moped har också en kaffemaskin som drivs med gas, en fin espressomaskin. Nu har jag varit kaféföretagare i fem år.

Var åker du omkring med din kaffemoped?

– Jag kör runt i Åbo. Man kan träffa mig vid åstranden eller i Kuppisparken. Man kan också beställa kaffemopon till en privat tillställning. Snart ska jag besöka en begravning, eller egentligen en urnnedsättning.

Hurdant kaffe gör du?

– Det finns alltid två sorters kaffe att välja mellan. Den ena sorten passar till kaffedrycker med mjölk. Den andra är sådan som blir god och stark espresso.

Finländarna dricker mycket kaffe. Men har finländarna också upptäckt specialkaffe?

– Javisst. Den finländska kaffekulturen har förändrats mycket också under den tid jag har haft min kaffemopo. Först var det mest unga vuxna som köpte kaffe av mig. Idag kommer kunder i alla åldrar och köper specialkaffe. Jag har många stamkunder. Många stannar en lång stund och pratar, det hör nästan till.

Vad talar ni om vid kaffemopon?

– Nu är det är coronatid och vi måste hålla avstånd till andra människor. Då tror jag alla har ett behov att få prata med någon. Jag talar med kunderna om att det är tungt med alla coronabegränsningar. Men många kommer också till kaffemopon för att fira glada saker.

Hurdana glada saker har folk firat vid kaffemopon?

– Många har kommit för att fira att de har fått coronavaccin. Någon har också kommit och bjudit sin vän på födelsedagskaffe. Under coronan har restauranger och kaféer varit helt eller delvis stängda. Därför har jag här ute med min moped haft mycket kunder.

Vad är bäst med ditt arbete?

– Det är förstås trevligt att träffa människor. Jag tycker också om att jag får vara ute året runt. På vintern kan någon tycka synd om mig för att det är kallt. Men jag fryser inte. På vintern måste jag förstås klä mig varmt.

Du har också två små barn, 2-åriga Elsi och 5-åriga Alva. Hur har du lyckats kombinera rollerna som mamma och som företagare?

– Jag tycker att det har gått ganska bra. Nuförtiden har jag medhjälpare som kan sköta kaffemopon när jag inte själv kan göra det.

– Det blir spännande att se vad Elsi och Alva tänker när de blir lite äldre. Då inser de att alla mammor inte har en egen kaffemopo. Jag vill uppmuntra mina döttrar att modigt göra sina egna beslut. Jag vill att också de följer sina egna drömmar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)